PRIPREME ZA IZBORE

Milanović će tražiti od glasača SDP-a: Birajte don Grubišića za splitskog župana

U rušenje dvadesetogodišnje HDZ-ove vlasti u Splitsko-dalmatinskoj županiji SDP na predstojeće lokalne izbore planira ići uz pomoć don Ivana Grubišića

U rušenje dvadesetogodišnje HDZ-ove vlasti u Splitsko-dalmatinskoj županiji SDP na predstojeće lokalne izbore planira ići uz pomoć don Ivana Grubišića. Taj svećenik, teolog i nezavisni saborski zastupnik trebao bi, naime, biti kandidat za splitskog župana na izborima u svibnju iduće godine, a u tom slučaju podržat će ga, kako nesluženo doznajemo, i SDP.

Doprinos promjenama

Najveća vladajuća stranka, gotovo je sigurno, na lokalnim izborima neće imati svog kandidata za župana splitsko-dalmatinskog nego će podržati onoga koji jamči detroniziranje HDZ-ova. A to može, potvrdilo je i istraživanje, upravo don Ivan Grubišić. Anketa među građanima koju je SDP nedavno proveo pokazala je da upravo Grubišić ima najveće šanse za pobjedu u županiji, a podržava ga i više do 90 posto birača SDP-a.

Da je takva kombinacija, u kojoj bi Grubišić bio i SDP-ov kandidat za župana, itekako moguća, potvrdio je Arsen Bauk, predsjednik SDP-a Splitsko-dalmatinske županije.

- Spremni smo dati doprinos promjenama u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Pa smo tako spremni razgovarati i o tome da podržimo one nezavisne kandidate koji su prihvatljivi našoj opciji - kaže Bauk. To, međutim, ne znači predizbornu koaliciju s Grubišićevom listom jer će SDP, kako sada stvari stoje, u većini županija, gradova i općina ići s partnerima iz Kukuriku koalicije.

No, mogućnost da bude i SDP-ov kandidat za župana ne odbacuje niti Grubišić koji otkriva i da su neki razgovori već obavljeni.

- Ali još nema nikakva konačnog dogovora jer moj Savez za građansku i etičku Hrvatsku, odnosno njegovo Nacionalno vijeće tek treba donijeti odluku hoćemo li i u kojim sredinama izaći na lokalne izbore. U svakom slučaju, ako budemo išli, to će biti na području Splitske županije i ići ćemo samostalno jer naš statut zabranjuje predizborne koalicije s političkim stranaka - rekao nam je Grubišić. Međutim, priznaje da to ne isključuje postizbornu suradnju nakon izbora u predstavničkim tijelima.

Grubišić još nije odlučio

Premda je već u nekim medijima dao naslutiti da ga zanima utrka za župana, jučer je bio nešto suzdržaniji.

- Nisam još donio konačnu odluku da li bih bio u stanju preuzeti takvu funkciju u izvršnoj vlasti - kaže Grubišić, čija je lista na proteklim parlamentarnim izborima osvojila čak dva mandata. Upravo takav dobar uspjeh na parlamentarnim izborima bio je dovoljan razlog SDP-u da razmišlja o suradnji s njim za lokalne izbore. I sam Grubišić priznao je da mu je to odlična platforma za daljnji politički aranžman. Njegova je lista na izborima za Sabor u 10. izbornoj jednici osvojila više od 29 tisuća glasova, a lista Kukuriku koalicije 82.600 glasova. U SDP-u su izračunali da bi Grubišić kao kandidat za župana svog Saveza za građansku i etičku Hrvatsku uz podršku SDP-a i partnera bez problema pobijedio.

Pobjede neovisnih

SDP u toj županiji navodno već ima spremnu taktiku i za druge lokalne jedinice. Ona predviđa da njihova koalicija sa svojim kandidatom za gradonačelnike i načelnike ide samo tamo gdje je Kukuriku koalicija na parlamentarnim izborima osvojila više glasova od HDZ-a. Tamo gdje su osvojili manje, kao što je to bilo na području Splitske županije, dat će podršku nezavisnom kandidatu.

Osim toga, analize proteklih izbora na razini Splitske županije i Grada Splita pokazale su da nezavisni kandidati uvijek dobro prolaze. Kada nezavisni kandidat izlazi na izbore u Splitu, on uzima glasove SDP-u i pobjeđuje. Kada se, pak, nezavisni kandididat pojavi na izborima za župana, on uzima glasove HDZ-u i također odnosi pobjedu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 12:37