LOV NA 101 GLAS

Milanović će s Laburistima promijeniti Ustav bez HDZ-a

Lesar: Nismo trgovci, samo želimo da ravnopravno razmotre i naš prijedlog
 WITT/SIPA

Dragutin Lesar i njegovi Laburisti, kako sada stvari stoje, mogli bi biti odlučujući faktor u tome hoće li premijer Zoran Milanović uspjeti promijeniti Ustav bez HDZ-a. Naime, premijer je počeo konzultacije s predsjednicima svih parlamentarnih stranaka koje su najavile da bi mogle podržati ukidanje ustavne zastare za sva teška ubojstva, a Lesar bi se mogao pokazati “najtvrđim” pregovaračem.

Naime, kako doznajemo, Lesar će inzistirati na prihvaćanju njegova poznatog paketa oko referendumske legislative i oko toga se neće cjenkati.

OSNOVANO POVJERENSTVO ZA UBOJSTVO ĐUREKOVIĆA Za glasovali SDP-vci, protiv HDZ-ov Goran Marić

A večeras su u Banske dvore na razgovor prvi pozvani HDSSB-ovci na čelu s Vladimirom Šišljagićem. Pozivi će uskoro uslijediti i drugima, jedino neće biti pozvan HDZ.

- Počeli smo s pripremnim konzultacijama jer želimo razgovarati sa svima. Ovo je samo početak, faza u kojoj želimo da svi iznesu svoje prijedloge, a onda ćemo se oko njih usuglašavati. Imamo šansu napraviti promjene i bez HDZ-a - potvrdio je danas visokopozicionirani član SDP-a.

Za promjenu Ustava potrebna je dvotrećinska većina, odnosno 101 glas. Da bi se u tome uspjelo, bez HDZ-a, potrebno je da za promjene glasaju cijela koalicija, manjine, nezavisni zastupnici, te Laburisti i HDSSB. No pregovori, sudeći po prvim reakcijama, neće biti lagani.

Josip Salapić, šef Kluba HDSSB-a, rekao je danas da su očekivali poziv premijera za zajednički sastanak na kojem će se razgovarati o modelu ustavnih promjena.

- Načelno, mi smo za ovo rješenje koje je predložila Vlada, ali nismo za to da se o tome ne razgovara.

Ono što su neki računali, da će neki klubovi, pa tako i mi biti samo brojka, je neozbiljno. Treba nam ozbiljan razgovor i o našim prijedlozima - rekao je Salapić i dodao da nije problem samo nezastarijevanje teških zločina, nego je tu i problem podjele Hrvatske.

Predsjednik Laburista Dragutin Lesar rekao je jučer kako nije dobio nikakav poziv od premijera.

No hoće li Laburisti imati uvjete ako do razgovora dođe?

- Mi nismo trgovci, ne postavljeno uvjete. Na Odboru za Ustav bili smo suzdržani. A kad su već pokrenuli proces ustavnih promjena, ponavljam, da ravnopravno s time razmotre i naš prijedlog - promjenu onog dijela Ustava koji se odnosi na referendum, novi Zakon o referendumu koji kasni još od 2010., te promjenu zakona o Ustavnom sudu u njegovoj nadležnosti oko referenduma - rekao je Lesar.

Milorad Pupovac, potpredsjednik SDSS-a, rekao je da podržava i razgovore o nekim drugim temama, poput referenduma. Na pitanje kako to da je od ljeta promijenio mišljenje oko izmjena Ustava, Pupovac je komentirao da se od tada mnogo toga promijenilo, prije svega u načinu na koji se pristupa izmjenama, ali i sadržaju.

- Moj klub nije pozvan, ali uvijek podupirem razgovor. Ako je ovo početak dijaloga, onda je to dobro - rekla je nezavisna zastupnica i bivša premijerka Jadranka Kosor. Dodala je da će se odazvati pozivu ako ga dobije.

HDZ-ovac Gordan Jandroković, pak, ustvrdio je kako je cijela procedura koja se koristi da bi se Ustav promijenio potpuno netransparentna i nedemokratska.

- A kao što smo očekivali, i ova se rasprava SDP-a vodi s onima s kojima se može nešto istrgovati. Očito je da vladajuće nešto jako žulja, pa im se jako žuri. Stvarne namjere su onemogućavanje izručenja osoba optuženih za komunistička ubojstva - rekao je Jandroković. Na pitanje bi li ipak otišli na razgovor kad bi dobili poziv, Jandroković je rekao da bi “s njima mogli razgovarati, ali tek kad točno shvate što žele i kada jasno kažu koje su njihove stvarne namjere”.

- Mi prvo tražimo da na snagu stupi zakon koji regulira europski uhidbeni nalog, a nakon toga smo spremni razgovarati o promjeni Ustava - istaknuo je Jandroković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:56