PORUKA IZ CRKVE

Miklenić: 'Otklonjene su sve prijetnje koje su se nadvijale nad Hrvatskom, ovo je naš prvi Božić na slobodi'

slavonski brod 310507velecasni ivan miklenic glavni urednik glasa koncila na susretu suvremena misija medija u katehetskom sentrumedijifoto:danijel soldo / cropix
 Danijel Soldo/cropix

ZAGREB - Katolički tjednik "Glas Koncila" u novom broju piše da je Božić 2012. u Hrvatskoj s punim pravom označen kao "prvi Božić u slobodi" jer svi dosadašnji Božići u mladoj samostalnoj državi slavljeni su s primjesom različitih prijetnja koje su se nadvijale nad Hrvatskom.

U uredničkom komentaru božićnoga izdanja "Obnova slobode i dostojanstva" Ivan Miklenić napominje da je oslobađajućom presudom Haškoga suda nakon dugih godina prijetnja agresije, ratnih stradanja, ucjenjivanja, marginaliziranja, utapanja u balkansku asocijaciju..., Hrvatska konačno postala ravnopravna članica međunarodne zajednice, lišena svih imputiranih hipoteka i postala zemlja priznatoga međunarodnog dostojanstva, osim u očima one politike kojoj su se ipak počeli odbrojavati dani.

"U tom vanjskopolitičkom okviru trajne oslobođenosti i normaliziranosti, koji je sjeme koje treba njegovati da bi donijelo obilne plodove, nastale su bitno nove prilike u suvremenom hrvatskom društvu a tiču se baš svakoga člana tog društva, bez obzira na sve različitosti", tvrdi Miklenić.

Po njegovim riječima u dosadašnjoj Hrvatskoj upravo je ljudsko dostojanstvo bilo gaženo na tisuću načina, pa je prilika da upravo ovogodišnji Božić bude - nakon postignutoga vanjskog oslobođenja države - i unutarnje oslobođenje dostojanstva svakoga čovjeka u hrvatskom društvu.

"Različite prijetnje koje su se nadvijale nad Hrvatskom, često i uz suradnju pojedinih skupina i iz same Hrvatske, kočile su i sprečavale oslobađanje ljudskoga dostojanstva: jednima - koji su sami priklanjanjem nepravdi, neistini i sebičnim interesima pogazili vlastito ljudsko dostojanstvo - jer su onemogućavali, ponižavali i zarobljavali druge, a drugima jer su bili onemogućeni, poniženi i zarobljeni", napominje u komentaru, dodajući da upravo po svom ljudskom dostojanstvu svaki čovjek važniji je od svake ideje, ideologije, države, banke ili vojne sile, jer za svakoga toga čovjeka Bog je postao čovjekom i žrtvovao svoj život.

Miklenić smatra kako u ovom povijesnom trenutku kad su izgubili vanjsko uporište pripadnici manjine koja je onemogućavala, ponižavala i zarobljavala druge u hrvatskom društvu, upravo u božićnom otajstvu mogu naći temelj i uporište za obnovu svoga osobnog ljudskog dostojanstva.

"Ovoga Božića Bog pohodi i sve one u Hrvatskoj koji su sve dosada bili onemogućeni, poniženi i na svoj način zarobljeni, a oni su većina. Upravo ti članovi hrvatskoga društva prvi bi trebali prepoznati iznimni Božji dar što su haškom presudom zauvijek uklonjene sve dosadašnje prijetnje te ostaje bez snage i ona skrivena ruka koja ih je onemogućavala, ponižavala i zarobljavala gazeći im ljudsko dostojanstvo", navodi se u komentaru.

Miklenić zaključno napominje da ljudi s Bogom u srcu i obnovljene svijesti o slobodi i svom neizmjernom ljudskom dostojanstvu sposobni su suočiti se sa svim izazovima, političkim, ideološkim, gospodarskim, socijalnim i svim drugim; sposobni su časno onemogućiti sve koji rade protiv općega dobra i udariti temelje i zdravoga osobnog života, temelje za umnažanje zdravih obitelji i temelje za izgradnju zdravog, pluralnog, demokratskog, pravednog, gospodarski prosperitetnog, nacionalno i kulturno identitetski osviještenog i perspektivnog hrvatskog društva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:53