NOVI DOKAZI

'MI ŽIVIMO U NELJUDSKIM UVJETIMA' Dokumenti iz 1984. otkrivaju: Sanader je zbog siromaštva tražio gradski stan

U molbi za gradski stan žali se kako teško živi, a na sudu tvrdi da je tada već imao 150 tisuća eura

Bivši premijer Ivo Sanader u ponedjeljak je, dopunjavajući svoju obranu na Županijskom sudu u aferi Fimi-Media, “pojašnjavao” sudskom vijeću kako je za vrijeme svog boravka u Austriji 80-tih godina zarađivao i više nego solidno i za vrijeme studija, odnosno prije nego što se ozbiljno počeo baviti biznisom, što mu je donijelo zaradu u milijunima tadašnjih maraka.

I prije prvog povratka u Hrvatsku, u prvoj polovici 80-tih, na usputnim aktivnostima, zaradio je ukupno preko 150.000 eura. Dakle, više od 300.000 tadašnjih DEM. Pravo malo bogatstvo. Istodobno, 1984. godine, kada se vratio u Split, pisao je molbu tadašnjim nadležnim gradskim vlastima.

Rukom pisana molba

Tražio je da se njegovu obitelj stambeno zbrine, žaleći se pritom na neljudske uvjete u kojima su prisiljeni živjeti.

Sanader je u molbi koju je osobno napisao i potpisao, a koju je tužiteljstvo jučer predalo u sudski spis, između ostaloga naveo kako sa suprugom, nakon završenog fakuteta u Innsbrucku, nakon povratka u Split, živi u Kopilicama kod željezničkog kolodvora, u stanu od svega 32 metra kvadratna, bez osnovnih higijenskih uvjeta, bez kanalizacije i mogućnosti spajanja na kanalizaciju... U svakom slučaju, iz Sanaderove molbe nikako se ne da zaključiti da bi u tom trenutku imao ikakvu ušteđevinu, a kamoli da je raspolagao većim iznosom.

Sličnu molbu gradskom nadležnom uredu Sanader je uputio još jednom, sedam godina kasnije, kada je 1991. postao intendant splitskog HNK. Sanader u obrani tvrdi kako je do tada već zaradio preko dva milijuna eura i poveću ušteđevinu. Međutim, Sanader je i tada tražio da se obitelj stambeno zbrine, s time što je postao otac dvije kćeri, a stekao je i doktorsku titulu. Pronalaskom odgovarajućeg rješenja istodobno bi stambeno zbrinuli dvije osobe s doktorskim titulama, kaže. Gradske vlasti nisu mu izašle u susret. No, stanarinu mu je jedno vrijeme plaćao HNK.

HDZ protiv Sanadera

Sve to proizlazi iz dokumenata koje je jučer kao dokaz nevjerodostojnosti Sanaderove obrane predložila zamjenica ravnatelja USKOK-a Željka Mostečak.

Odvjetnik Vladimir Terešak, govoreći u ime optuženog HDZ-a kao pravne osobe rekao je da, ne samo da se HDZ ne smatra krivim, već kako je žrtva i oštećenik.

- HDZ-u je nanesena materijalna i reputacijska šteta. Zbog toga postavljamo imovinskopravni zahtjev prema Ivi Sanaderu, Mladenu Barišiću, Ratku Mačeku i Branki Pavošević u iznosu od 50 milijuna kuna, jer smatramo da su oni djelovali izvan svojih ovlasti, a njihove radnje pripisane su stranci, istaknuo je Terešak i zatražio blokadu imovine spomenutih optuženika.

Sanader je zbog jučerašnjih događanja cijeli postupak nazvao cirkusom.

- Možete me izbaciti iz sudnice, ali ovo je namješteno suđenje - kazao je Sanader i zaradio opomenu sutkinje Ivane Čalić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:42