KRUNOSLAV CAPAK

‘Mi epidemiolozi bismo vrlo rado uveli još strože mjere, no moramo imati u vidu jednu stvar...‘

Građani koji izlaze iz samoizolacije trebaju se držati mjera, nositi masku, ne ići na sastanke gdje ima puno ljudi, poručio je Capak
Krunoslav Capak
 Damir Krajac/Cropix

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj je govorio u Dnevniku N1 televzije.

U Hrvatskoj se u posljednjih tjedan dana udvostručio broj hospitaliziranih bolesnika, kao i onih na respiratoru. Krunoslav Capak se osvrnuo na nove mjere.

- Mi smo tek donijeli mjere koje vrijede od jučer. Njjihov efekt još ne možemo vidjeti i očekujemo da će imati efekt. Kad su velike brojke, onda su veliki i skokovi. Nama stalno skaču brojke iznad 2000, pa padnu ispod 1000... Tada svaki 'peak' ima veliku brojku. Nadamo se da će mjere dati efekt i da će se uzlazna krivulja početi izravnavati. To govore i neki matematički modeli i prognoze naših matematičara. U ovom trenutku je dvostruki rast u odnosu na prije tjedan do deset dana. Prije tjedan dana, danas imamo dvostruko više. To nije eksponencijalni, ali je veliki rast u odnosu na tjedan ranije, rekao je Capak.

Upitan o tome hoće li Hrvatska, poput Njemačke, uskoro najaviti novi lockdown, Capak odgovara:

- Mi epidemiolozi bismo rado još strože mjere, ali moramo imati u vidu činjenicu da su to bogate zemlje koje imaju financijske rezerve i mogu si priuštiti lockdown. Naša Vlada mora voditi brigu o potrošnji, a mjere kakve je Njemačka najavila sada u Hrvatskoj ne razmatramo. Ali dakako, ako ćemo imati veliki rast, razmatrat ćemo koje su to daljnje mjere. I Slovenija ima strože mjere, one i nama stoje na raspolaganju ovisno o situaciji.

Osvrnuo se i na mogućnost policijskog sata.

- Već smo razgovarali o toj mjeri, na raspolaganju nam je, ali zasad ju nećemo uvoditi.

Kada je riječ o broju testiranja, on raste, a Capak smatra da će sutra biti i više zaraženih nego danas.

- Teško je prognozirati, danas ćemo napraviti više testova nego jučer, a vjerojatno će i brojka pozitivnih biti veća.

Objasnio je i zašto je jučer došlo do gužve na testiranju kod Velesajma, gdje su građani dugo čekali, a zatim nisu ni mogli doći na red za testiranje.

- Gužve su bile jučer, nije bilo više ni matrijala. Treba računati da je to dislocirano mjesto. Imamo inače tri covid ambulante koje uzimaju uzorke, Zavod za javno zdravstvo Grada Zagreba i HZJZ. Drive-ini funkcioniraju. Zbog prometnih gužvi smo pozvali ljude da idu na Velesajam, ali mi tamo moramo, ako nam ponestane štapića ili podloga, to treba donijeti i to se dogodilo jučer pa smo morali zatvoriti i žao nam je, ali sad je uzimanje briseva preuzeo ZZJZ Grada Zagreba i domovi zdravlja... Sada kombiniramo. Nemamo velik broj mikrobiologa, preopterećeni su. Iz drugih općih bolnica i zavoda je stigao velik broj uzoraka...

Djeluju li mjere?

- Nastojali smo ih dobro iskomunicirati. Možda ima nerazumijevanja za koja dobivamo upite. Neka građani zovu call centar 113, tamo su sve informacije. Tko god ima pitanje vezano uz mjere može zvati 113, poručio je Capak.

Na kraju je pojasnio i skraćivanje samoizolacije s 14 na 10 dana.

- Svima od momenta donošenja mjere, jučer, trebaju biti u samoizolaciji 10 dana. To se primjenjuje na sve. Od sada je samoizolacija 10 dana. Moram upozoriti da se građani koji izlaze iz samoizolacije trebaju držati mjera, nositi masku, ne ići na sastanke gdje ima puno ljudi i tako dalje, dodao je Capak.

Podsjetimo, u protekla 24 sata zabilježeno je 2.378 novih slučajeva pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 12.736. Među njima su 932 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 68 pacijenata. U protekla 24 sata testirano je 8.589 osoba. U protekla 24 sata preminule su 23 osobe, dosad 493 osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 20:08