SVEUČILIŠTE U ZADRU

'Mi antisemiti?! E, zbog toga ćemo podići tužbu'

Ako se Zuckerman smatra jedinim stručnjakom za holokaust, to ne znači da moramo izabrati baš njega, napisao je Uglešić

ZADAR - Rektor Sveučilišta u Zadru dr. Ante Uglešić nije danas želio opširnije komentirati izjave dr. Ive Goldsteina kojima je i rektora i Sveučilište optužio za antisemitizam i mobbing prema znanstvenom novaku Bošku Zuckermanu.

Po Goldsteinu, Zuckermanu je zabranjeno da održi predavanje studentima u povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, a na Odjelu za povijest je podvrgnut i mobbingu. Službeni stav Sveučilišta može se očekivati danas, kada je zakazana redovita sjednica Senata.

'Mobingiraju profesora jer je Židov, a svi šute'

U kratkom telefonskom razgovoru dr. Uglešić nam je rekao: - Ne mogu ništa komentirati, razgovarat ćemo na sudu!

Pismo Ognjenu Krausu

U izjavi za jedan zadarski portal, Uglešić je rekao i da o njegovom antisemitizmu “najbolje govori pismo koje sam dobio od dr. Ognjena Krausa, predsjednika Židovske općine Zagreb, koja predstavlja 95 posto Židova u Hrvatskoj”.

Naime, prije dva mjeseca rektor je, odgovarajući na Goldsteinove i Zuckermanove optužbe, izjavio da se radi o grubim klevetama, a potom je poslao dopis svim židovskim zajednicama u Hrvatskoj, Stjepanu Mesiću, aktualnom predsjedniku Ivi Josipoviću, premijerki Jadranki Kosor i ministru Radovanu Fuchsu. Sada Uglešić navodi da se Ognjen Kraus ogradio od optužbi za antisemitizam koje su na račun Sveučilišta, rektora Uglešića i pročelnika Odjela za povijest Mithada Kozličića uputili Goldstein i Zuckerman.

U svom je pismu Uglešić tada konstatirao da je Zuckerman “zloporabio jedan sveti dan za čovječanstvo da bi optužio Odjel za povijest i preko njega Sveučilište za antisemitizam, što je već jednom i napismeno učinio”.

Osjetljiva tema

- Što je najgore, u tu se igru uključio i njegov mentor dr. Ivo Goldstein, predsjednik Bet Israela. Činjenica da se dr. Zuckerman bavi jednom ozbiljnom i osjetljivom temom i proglašava se jedinim specijalistom za to područje ne obvezuje nikoga, pa ni Odjel za povijest, da izabere baš njega da o tome govori - stoji u Uglešićevu dopisu.

Naknadno se o svemu izjasnio i prorektor za znanost Sveučilišta u Zadru dr. Vladimir Skračić: - Problem gospodina Zuckermanna je u tome što on smatra da mu pripada mjesto na Odjelu za povijest samim tim što to on žarko želi - izjavio je prorektor Skračić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 03:51