POGREŠKA ILI DOBAR POTEZ?

Mesić i Josipović kažu da ne bi ušli u konflikt s Rusijom: 'To je ishitrena odluka'

 Danijel Soldo / CROPIX

Jesu li predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Andrej Plenković dobro procijenili ili, možda, napravili stratešku grešku kad su odlučili otjerati jednog ruskog diplomata iz Hrvatske, zbog sumnje da je režim Vladimira Putina organizator nedavne terorističke akcije u Velikoj Britaniji.

Posljedice

Kao što je poznato, Hrvatska je jedna od 14 članica EU koje su istjerale ruske diplomate, a tek će se vidjeti s kakvim posljedicama.

Međutim, da su u Predsjedničkom uredu, umjesto Kolinde Grabar-Kitarović, njezini prethodnici, naša država ne bi ušla u sukob s Rusijom, potvrdili su nam jučer u razgovorima koje smo vodili Stipe Mesić i Ivo Josipović. Oba nekadašnja predsjednika smatraju da je sadašnji državni vrh donio ishitrenu odluku.

Samosvijest

- Hrvatska je trebala pokazati samosvijest, a ne automatski ići za zemljama koje žele sukob s Rusijom. Osobno ne bih podržao sankcije protiv Rusije, i to iz dva razloga - rekao je Mesić. Objasnio je koji su to razlozi: “Prvo, još nema dokaza da su Rusi odgovorni za napad na svog odbjeglog agenta. I, drugo, čak pola država EU nije se priključilo sankcijama, dakle, ništa se ne bi dogodilo da se među njima našla i Hrvatska”.

Slično rezonira Ivo Josipović, koji će kazati kako je neupitno da je Hrvatska dio Zapada, članica NATO i EU, i sudjeluje u formiranju i provođenju zajedničke politike.

- Hrvatska ne treba izlaziti izvan dogovorene politike, ali i ne treba biti perjanica u sukobima s potencijalno ozbiljnim posljedicama. Uostalom, zasad je tek pola država članica pristalo na snažnu političku mjeru protjerivanja diplomata protiv Rusije. Hrvatska se, posebno s obzirom na geopolitički položaj, ekonomsku i vojnu snagu, ne bi trebala gurati u prve redove sukoba velikih sila i vojno-političkih blokova. Uz to, hrvatska vanjska politika pokazuje frapantnu nevjerodostojnost i nekoherentnost, i prema zapadnim saveznicima i prema Rusiji.

Pa kako u isto vrijeme možete poduzimati snažne proturuske mjere i zvati Putina u službeni posjet Hrvatskoj!? Takva nesuvisla vanjska politika koju provode predsjednica Grabar Kitarović i Vlada podriva naše pozicije i u NATO-u i u EU, a i prema Rusiji, a Hrvatsku izlaže nepredvidivim rizicima - drži Ivo Josipović.

Suradnja

Treba uzeti u obzir kako je Mesić lani u Moskvi izjavio da nema alternative uključivanju Rusije u projekt europskoga ujedinjenja. “Putin je autokrat, ali treba surađivati i s takvim političarima i njihovim državama, a RH ima važne interese u suradnji s Rusijom. Zato ne treba napadati Rusiju ako nemamo dokaze da su sudjelovali u napadu u Britaniji”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 07:46