BIVŠI PREDSJEDNIK

Mesić: Ako za širenje radikalizma nije kriva vjera, krivi su svećenici

Zagreb, 010415. Novinarski dom.Perkovceva ulica.Predstavljanje 2. izdanja monografije Borisa Pavelica o Feral Tribuneu pod nazivom Smijeh slobode.Smijeh slobode - uvod u Feral Tribune je 700-stranicna i bogato ilustrirana epopeja o 25 godina kultnog politicko-satirickog lista Feral TribuneNa fotografiji: Slavko Goldstein i Stipe Mesic.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

“Katolička crkva u Hrvatskoj igra sve dominantniju ulogu na društvenoj sceni, otvoreno se miješajući u politiku.

To ide dotle da će biskup na društvenoj mreži najgrubljim riječima napasti čelnika jedne stranke zbog njegova namjeravanog koaliranja sa strankom koja biskupu nije po volji, dok će jedan drugi biskup u propovijedi s oltara izraziti zadovoljstvo što su sporazum o stvaranju Vlade postigle stranke koje se njemu sviđaju”, žestokim riječima kritizirao je bivši predsjednik Stipe Mesić ponašanje hrvatskih biskupa, u govoru u Rimu na međunarodnoj konferenciji koju je u suradnji s Vatikanom organizirao Nizami Ganjavi, međunarodni centar iz Azerbajdžana. Tema skupa na kojem je sudjelovao Mesić glasi: “Međuvjerski dijalog i mir - suočavanje s izazovima radikalizacije i ekstremizma”.

Mesić je upozorio da je tek mali korak od prozivanja vlasti kao zločinačke, do poziva da se eksplozivom raznesu zločinci ili nevjernici. “Živimo, nažalost, u svijetu u kojem je upravo ta tema na dnevnom redu jer se terorizam, odnosno radikalizam i ekstremizam ‘prodaju’ pod izlikom obrane, odnosno zastupanja određene vjere. Jesu krivi, itekako jesu, oni koji vjeru propovijedaju na način da potiču radikalizam i nasilje, koji vjeru zloupotrebljavaju. Dakle, ako nije kriva vjera, krivi su crkva i svećenici. Ne svi, nego oni koji se tako ponašaju”, rekao je nekadašnji predsjednik RH.

Papa Franjo pokušava se suprotstaviti ekstremistima i vratiti Crkvu na pravi put, međutim, njegova nastojanja nemaju odjek među klerom u Hrvatskoj, drži Mesić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:11