USPJETI U HRVATSKOJ

Međunarodno priznati sudac iz Rijeke želi u Ustavni sud, ali i sam je svjestan što mu nedostaje: ‘Nisi njihov, ali nisi ni naš!‘

Suca Upravnog suda, Alena Rajka, kandidata za ustavnog suca, Udruga europskih upravnih sudaca izabrala je u Savjetodavnu skupinu

Alen Rajko

Sudac Upravnog suda u Rijeci i jedan od kandidata za suca Ustavnog suda, dr. sc. Alen Rajko nedavno je dobio međunarodno priznanje s kakvim se ne može pohvaliti puno sudaca, posebno u njegovoj branši.

Udruga europskih upravnih sudaca izabrala ga je za jednog od trinaest članova svoje Savjetodavne skupine koja ima ulogu think tanka i zadužena je za razmatranje pitanja upravnog sudovanja, stručnu potporu vodstvu Udruge i suradnju s drugim stručnjacima iz drugih pravnih područja zainteresiranih za upravni spor.

Sudac Rajko nije povezan ni s jednom političkom opcijom što je kod nas, kaže, vjerojatno prije kletva nego prednost.

- Nisi njihov, ali nisi ni naš! Tako se to kod nas rezonira - kaže Rajko i ističe da je sudac, a nezamislivo je da sudac bude u bilo kakvom talu s politikom. No taj podatak, kao i činjenica da nije poznat široj javnosti, zasigurno jednim dijelom objašnjava što se njegovo ime za sada ne spominje u kalkulacijama oko mogućih imena deset novih sudaca Ustavnog suda. Tim prije što se Rajko specijalizirao upravo u onim područjima koja su vrlo često povod ustavnih tužbi građana. Bavi se, naime, upravnim pravom i to, kako je naveo u prijavi za Ustavni sud, specijalizacijama socijalnog prava (mirovinsko i zdravstveno osiguranje, socijalna skrb, veteranski predmeti), službeničkih odnosa, te policijskog upravnog prava i drugih predmeta opće uprave u što spada zaštita osobnih podataka, subvencijski sporovi, komorski predmeti i drugi.

Stručno usavršavanje

- Općenito vrijedi da pred Ustavni sud dolazi najviše tužbi iz upravnog spora jer su u toj grani sudovanja podnose tužbe protiv vlasti - kaže Rajko i navodi kako je među prvim sucima ili prvi sudac koji je u suđenju počeo neposredno primjenjivati ustavne i konvencijske odredbe, kao i druge instrumente razvijene ustavnosudskom praksom (poput načela dobrog upravljanja, argumenta zdravog razuma, osiguranja jednakosti oružja - npr. pri utvrđivanju spornih medicinskih činjenica i korištenja klasificiranih podataka, primjene protudiskriminacijske zaštite u upravnom postupku i upravnom sporu, i dr.).

image

Alen Rajko

Sudac Rajko diplomirao je 1994. godine na Pravnom fakultetu u Rijeci, a već od prvog zaposlenja (Policijska uprava primorsko-goranska) posvetio se upravnim poslovima. Nakon osam godina provedenih u sustavu MUP-a prešao je u Grad Opatiju gdje je do 2011. godine bio pročelnik Službe za upravni razvitak. Godine 2012. postao je sudac Upravnog suda u Rijeci gdje je do danas. U međuvremenu je položio pravosudni ispit, magistrirao na Poslijediplomskom studiju upravno- političkog smjera Pravnog fakulteta u Zagrebu, a potom postao i doktor znanosti na znanstvenom polju prava.

Uz sve to usavršavao se u područjima prava EU, prakse Europskog suda za ljudska prava primjenjivoj u upravnom sporu, mirovinskom osiguranju, migracijama, ocjeni zakonitosti općih akata. Inozemna usavršavanja bila su posvećena zaštiti temeljnih prava, rješavanju sukoba normi, upravnom postupovnom pravu, jednakosti spolova, funkcioniranju suda Europske unije i drugom.

Sudac Rajko je autor pet stručnih knjiga i nešto manje od 30 znanstvenih radova, te više stručnih radova, a može se pohvaliti da je najčitaniji autor stručnih članaka. Vanjski je suradnik u nastavi na pravnim fakultetima u Rijeci i Zagrebu, a član je Evaluacijskog tima za vrednovanje učinaka Zakona o pravu na pristup informacijama.

Pitali smo ga je li se usporedio s protukandidatima na što je odgovorio kako je pogledao ostale kandidate i nije primijetio da je netko prošao profesionalni put poput njegovog - od rada u lokalnoj samoupravi, konkretnog odlučivanja u sudskim postupcima, do znanstvenog rada i međunarodnog iskustva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:26