DOBITNIK ILI ŽRTVA?

MEĐUNARODNI VARALICA KOJEG ČEKA NJEMAČKA ‘Na kantama za smeće izvukao je 330.000 kn, uvlačili su ga i u ubojstvo Pukanića, pa mu je izručenje spas...’

Werner Trautmann (46), Njemac koji živi u RH, sudionik u nizu prevara, bjegunac je pred njemačkim pravosuđem zbog čega je aktiviran europski uhidbeni nalog, te u Remetincu čeka ekstradiciju
 Jutarnji list

U slučaju živopisnog poduzetnika s njemačkom putovnicom Wernera Trautmanna (46), koji trenutno u ekstradicijskom pritvoru u Remetincu čeka izručenje Njemačkoj zbog služenja zatvorske kazne, a sudi mu se i na varaždinskom sudu zbog sudjelovanja u malverzacijama u slučaju Perušić, vrijedi ona stara poslovica - jabuka ne pada daleko od stabla.

Njegov otac Kurt, rodom iz Richenbacha, 2000. godine uhvaćen je u švercu 2000 šteka Marlbora vrijednih oko 116.000 kuna, kada je brodom Kraljica mira iz splitske luke htio otići za Italiju. Novčanu kaznu od 30 tisuća kuna odlučio je tada zamijeniti dvomjesečnim zatvorom na Bilicama. U tom je razdoblju, pak, njegov sin Werner, kao vješt ekonomist, započeo poduzetnički biznis u Hrvatskoj. Osnovao je tvrtku Trautmann d.o.o, sa sjedištem u Svetoj Nedelji, koja je egzistirala sve do 2012. godine, a u koju je 2003. na mjestu prokuristice uključio svoju ljubav Marinu Vuković (50). Ona mu je ubrzo postala supruga, a zatim su osnovali i tvrtku za prijevoz robe Wemar u Ičićima.

U isto vrijeme Werner nije zanemarivao rodnu Njemačku jer je proširio poslovanje izvan granica Hrvatske, ali baš u svim segmentima - čak i onim izvan zakona, pa je postao čak i lice s tjeralice. Presuda od pet godina zbog krivotvorenja isprava i sličnih djela u međuvremenu je postala pravomoćna pa je prvog dana ove godine aktiviran njemački europski uhidbeni nalog. Trautmannu su zagrebački policajci pokucali na vrata 8. siječnja.

Snen i blijed k’o krpa, spakirao je putnu torbu i krenuo s njima. Povratka iza rešetaka bio je svjestan već neko vrijeme. Lađe su mu potonule dodatno i nakon nedavne sudske odluke o zabrani prilaska Marini Vuković Trautmann, suoptuženoj u slučaju kanti iz Perušića, a od koje se trenutno i razvodi. Ne smije joj se približavati na 1000 metara, kao niti kući u kojoj je do prije pola godine između njih dvoje vladao samo animozitet.

- Moje veliko povjerenje izigrao je na najgori mogući način. Prošle godine nakon ljeta otišao je i stepenicu više. Brak nam je pred okončanjem, razvod je u tijeku, a zbog prijetnji smrću, kao i prethodnog pokušaja traženja nekoliko stotina tisuća kuna, stavio je točku na “i”. Obratila sam se policiji, a sud mu je ubrzo izrekao zabranu približavanja. Iako već pet godina ne funkcioniramo normalno kao obitelj (brinu se o troje djece), detalje njegova uhićenja na temelju njemačkog uhidbenog naloga ne znam. Uhićen je u stanu kod svoga tate. Znate, kad sam ga upoznala, njegova me prošlost nije interesirala. Na kraju mi je nanio samo štetu - ispričala nam je kratko dizajenirca Marina Vuković Trautmann, kojoj se, zajedno sa suprugom te nesuđenom šeficom Fonda za zaštitu okoliša Sanjom Kalamburom, kao i bivšim pročelnikom općine Perušić Božom Milkovićem i Srđanom Černijem sudi da su oštetili Fond za 330 tisuća kuna.

Ako je suditi prema kaznenoj prijavi otprije gotovo pet godina, bračni duet Trautmann - Vuković doista je složno funkcionirao. Sumnjičilo ih se da su u ožujku 2009. godine za 416 tisuća kuna prevarili Darka Alegića, nogometnog menadžera i punca Dinamova igrača Luisa Ibaneza te njegova prijatelja poduzetnika Zlatka Kanceljaka. Alegiću se Trautmannova supruga predstavila kao konzultantica inozemne tvrtke kojoj su od 19. ožujka do sredine svibnja 2009. godine dali ukupno 365 tisuća kuna ne bi li ona to investirala u ostvarenje kredita uz određenu proviziju. Novac je vrlo brzo nestao, od kredita nije bilo ništa, a Alegić i Kanceljak uvidjeli su da su im Trautmanni prodali puste priče i okoristili se zahvaljujući njihovu povjerenju.

- Zbog tog bračnog para ostao sam na kraju bez prijatelja, a u startu sam ostao i bez novca. Kanceljak me upoznao s njima. Doveo mi ih je jedan dan u ured te rekao da mu treba novac za jedan posao, za rješavanje nekog kredita. Na kraju su me vukli za nos. Pukao mi je film kad sam čuo da ih ni on nije najbolje poznavao. Otišao sam s Kanceljakom do njihove kuće u Svetoj Nedelji. Pozvonio sam na vrata i pitao Wernera: ‘Što ćemo s onim novcem koji sam dao tvojoj ženi? Dođite u moj ured da to riješimo’. On se toliko vidno uzrujao da je u jednom trenu udario šakom po mom retrovizoru. Okrenuo sam se, sjeo u Audi Q7 i otišao. A kad ono, nakon tri kilometra me sustigao svojim Porsche Cayenneom.

Nervozno mi je blicao svjetlima da stanem. I onda je uslijedio prizor koji ću pamtiti do smrti. Kroz prozor je uperio pištolj i povikao: ‘Ubit ću vas’. Skamenili smo se od straha, pobjegli i otišli prijaviti događaj u postaju. Teški su to bili trenuci koje bi najradije zaboravio. Zbog njih sam dvije godine protratio po sudovima. Kanceljaka sam izgubio kao prijatelja, ali mi je vratio u konačnici novac te se on u privatnoj parnici sudi s Trautmannom za povrat duga - prisjetio se mučnog poznanstva s Trautmannom i njegovom Marinom Vuković nogometni menadžer Darko Alegić koji je, ujedno, ostao šokiran informacijom da je taj isti čovjek zapravo na Interpolovoj tjeralici i da je riječ o čovjeku koji slovi za internacionalnog prevaranta.

Zbog te prievare Alegića i prijatelja ‘teške’ gotovo pola milijuna kuna, Trautmannova supruga uvjetno je osuđena na godinu dana s rokom kušnje od tri godine, uz obvezu povrata novca u periodu od dvije godine. A zbog prijetnji smrću Ibanezovom puncu Alegiću Trautmann je osuđen na tri mjeseca zatvora, uvjetno na godinu dana.

Posla s hrvatskom policijom Trautmann nije imao samo tom prilikom. Njegovo se ime u javnosti počelo povlačiti nakon likvidacije prvog čovjeka Nacionala Ive Pukanića te Nike Franjića jer ga je Elvis Hadžić, kojeg poznaje iz njemačkog zatvora, prokazao kao mogućeg suučesnika. Ne bi li ga ušutkao da iznese u javnost sve inkriminacije kojima se bavio, Trautmann je, prema Hadžićevim tvrdnjama, njemu uzvratio udarac pokušavši mu smjestiti umiješanost u Pukanićevo ubojstvo. Hadžiću se, zapravo, svijet okrenuo poznanstvom s Trautmannom, koji ga je pozvao da mu pomogne u čuvanju njega i njegove obitelji kao osobni zaštitar. Nakon što ga je doveo iz BiH, Trautmann je Hadžića 2004. godine posjeo i u direktorsku fotelju njegove samoborske tvrtke ‘Trautmann’.

- Omastio sam brke - pomislio je Hadžić, sretan što je zauzvrat, jer je preuzeo Trautmannovu tvrtku, zaradio i obećanje o dobivanju hrvatskog državljanstva. Na kraju, ipak, Hadžić državljanstvo nije dobio, a u međuvremenu je optužen za dugovanje državi na ime poreza kao odgovorna osoba te tvrtke.

- Upoznao sam Trautmanna u zatvoru. Svatko je služio svoje grijehe. Trautmann je robijao zbog niza prevara, a ja sam u ćeliji završio zbog neke tučnjave. Jednom smo se nakon neke utakmice zajedno i fotografirali, da bi mi, kad su me priveli zbog slučaja Pukanić, policajci pokazali upravo tu sliku koju im je mogao dati samo Trautmann - pojadao se tada Hadžić javno optužujući Nijemca da mu smješta s obzirom na to da je bio spreman otkriti sve o poslovanju njegove firme i kako je varao leasing kuće.

Trautmann je sada u zatvoru i trenutno mu se sudi zbog optužbi u slučaju vezanom za malverzacije s kantama za smeće u općini Perušić. Optužen je sa Srđanom Černijem, Božom Milkovićem, uskoro bivšom suprugom Marinom Vuković te sa Sanjom Kalamburom koja tvrdi kako je optužnica ‘puna laži i u režiji Vinka Mladinea’, protiv kojeg je krunska svjedokinja u slučaju oko odlagališta Obrovac ‘teškom’ 46 milijuna kuna. Werner je nakon dojave za koju je, prema optužnici, nagradio pojedince, povezan s dva od tri trgovačka društva koja su se javila na natječaj za nabavu kanti i kontejnera. Bračni par s njemačkim prezimenom je Boži Milkoviću i ostalim predstavnicima općine Perušić obećao isporuku kanti.

- Znate, kante i kontejnere ne mogu isporučiti bez avansa i to je uobičajen način poslovanja. Roba je spremna za isporuku. I još nešto, moja tvrtka je u blokadi pa mi isplatite novac na račun Wemar transa - naglasio je Trautmann u pregovorima pročelniku općine Perušić za financije Boži Milkoviću, koji je kasno shvatio da Wemar transom upravlja Marina Vuković i da je ona isti dan, čim su novci sjeli na račun, isti podigla i potrošila. Trautmannova žena učinila je sve to, tvrdi tužiteljstvo, isplanirano i u dogovoru sa Sanjom Kalamburom i Srđanom Černijem. Zahvaljujući kantama koje općina Perušić nikada nije vidjela Trautmanni su u džep stavili najmanje 289 tisuća kuna koje će, po pravomoćnosti osuđujuće presude, također trebati vratiti. No pitanje je samo odakle... jer, primjerice, samo njezin porezni dug državi do sada je premašio 170 tisuća kuna.

Financijsku pomoć neće imati ni od prvog, bivšeg supruga Miroslava Vukovića Olia kojem se sudilo u postupku tzv. zločinačkoj organiziaciji, a koji je stopostotni invalid kojeg su lanjskog ožujka pokušali neuspješno deložirati iz stana u vlasništvu Ante Poplaše u zagrebačkim Gajnicama. Sporni je stan Marina svojedobno kupila na kredit, no zbog neplaćanja kredita završio je na bubnju pa ga je Poplaši, također invalidu, prodala Županjska banka.

Vuković, međutim, kao srčani bolesnik koji je pretrpio moždani udari te zbog šećerne bolesti ostao bez noge, jedini je izlaz u svemu vidio u domu za stare i nemoćne, ali je bez prihoda, imovine i osobe koja bi se za njega brinula.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 03:10