DUBROVNIK

Mediteranski sajam: Od drniškog Stradivarija do magične konoplje i čokolade koju biste najradije uokvirili

23. mediteranski sajam ove je godine u hotel Rixos Premium u Dubrovniku doveo dvedesetak posto više izlagača

Mediteranski sajam

 Bozo Radic/Cropix

Čim uđete na vrata dvorane u Rixos Premiumu zaogrne vas miris suhog mesa svih vrsta, toliko da vam nema druge neko koračati naprijed. Dvadeset i treći mediteranski sajam ove je godine doveo 20-ak posto više izlagača, i gotovo svi u tih dvadesetak posto su prvi put na sajmu koji je postao već odavno nadaleko poznato mjesto razmjene, upoznavanja s proizvodima i proizvođačima te novim OPG-ovima, piše Dubrovački vjesnik.

image

Mediteranski sajam

Bozo Radic/Cropix

A pored pancete, pršuta, suhih nogica, kobasica i šunke, ogromna je ponuda svih vrsta sireva, meda i pčelinjih proizvoda, bilja, čajeva i s time povezanih proizvoda, biljni prirodni sokovi i likeri bez alkohola uvijek su hit, no jedan od duljih štandova drže i proizvođači rakija. Vrtsa – više nego je poželjno da znate, a ne zaostaju ni proizvođači kolača, ljutih i slatkih papričica i ukiseljenog povrća, opasno ljutih namaza i domaćih maslinovih ulja.

image

Mediteranski sajam

Bozo Radic/Cropix

Tu su i stari znanci sajma, proizvođači ribljih prerađevina, ali i krojačice i žene koje od recikliranih materijala šijući rade čuda, vezu prava mala umjetnička djela na modernim krojevima odjevnih predmeta te proizvođači, valjda jedni od dva u Hrvatskoj, drvenih igračaka na kojima se, po želji, može i plamenom ugravirati ime.

image

Mediteranski sajam

Bozo Radic/Cropix

Ove godine za razliku od prošlih eksplodirao je broj proizvođača poljoprivrednika koji sade industrijsku konoplju, jedni od dugogodišnjih i pionira u Hrvatskoj je OPG mladog Zvonimira Kalića koji s obitelji otkad je sadnja legalizirana, stvara čuda od te biljke čarobnih svojstava. Probno smo namazali ruke, rezultate ćemo predstaviti za koji dan, kažu da će nam sve izgledati ljepše.

image

Mediteranski sajam

Bozo Radic/Cropix

Na sajmu smo zatekli i nekoliko proizvođača nakita od medicinskog čelika, ali i poznavateljicu kristala koji, poznato je, ovisno kako i gdje ih se koristi, donose blagostanje u domove i živote. Na tapetu su i ove godine ‘ženski‘ i ‘muški‘ čajevi, koje god bile ženske i muške potrebe, a jedini kojima je sasvim dovoljno samo stajati kraj svojih izložbenih štandova su ipak proizvođači pancete, slanine, kobasica, guancialea i pršuta. Oni su jednostavno toliko mirisom nadmoćni da ih ne možete zaobići,osim ako kraj njih prolazite, kao mi, ljubitelji pancete, prekrivenih očiju. Jer onda ćemo morati isprobati i sireve i rakije i nešto slatko, pa završiti s nečim slanim...

image

Mediteranski sajam

Bozo Radic/Cropix

Najvidljiviji i jedan od najmirisnijih je svakako gospodin koji je ‘gudio‘ po jednoj od najljepših violina na sajmu, drniškom pršutu. Ovaj je drniški Stradivari onako nadvisujući cijeli red, s tradicionalnom kapom iz svog kraja, imao i pomoć mladića koji je, baš kao vitez s metalnom pletenom rukavicom, da ‘gudalo‘ ne bi skliznulo‘, svirao na svom butu i svako malo brcnuo komadić, nije lako stajati na nogama.

image

Mediteranski sajam

Bozo Radic/Cropix

I ovoga puta moramo ustvrditi kako je, iako nismo baš najpozornije popisali sve proizvođače i OPG-ove, teško bilo susresti ikoga s juga. Ali su zato generalno gledajući mladi ljudi pomalo počeli uzimati primat starijim generacijama, poput para čokolatijera Željka i Ane koji u svom malom zagrebačkom pogonu stvaraju fenomenalne poslastice brendirane kao ChoZen odnosno chocolate zen: praline, čokoladne pločice, namaze, ma sve što se od čokolade može napraviti, a izgleda tako da biste, kao nekad naše none, takve čokolatine ostavili u vitrini, za gledat‘, a ne za jesti.

image

Mediteranski sajam

Bozo Radic/Cropix

Slično je i u malom zaprešićkom pogonu ljutih papričica, slatkih paprika, sušenih, ukiseljenih i provučenih kroz namaze, ajvare i bočice s umacima ili pak nanizane na konopčiću koje vas toliko privlače da biste ih rado isprobali čak i da ih ne podnosite. Buknuli su i proizvođači raznih vrsta bezglutenskih proizvoda, tjestenina od pirovog brašna, ljubiteljima buče preporučamo svratiti na tri-četiri fantastična štanda s proizvodima od tog zahvalnog povrća, dok je, čini nam se, aronija i ove godine zvijezda svih biljaka na sajmu. A nakon svega što se može vidjeti, kupiti i isprobati na sajmu, uz muzikante koji kruže među izlagačima i kupcima, dođe vam da sve isprobate, gucnete i brcnete, mada niste mislili, pa i kupite. Iako bi nakon svega najbolje bilo leć‘, ali – sutra je veliko službeno otvorenje, jer sajam, dvadeset i treći po redu, traje do 15. ožujka. Imate vremena, piše Dubrovački vjesnik.

image

Mediteranski sajam

Bozo Radic/Cropix
image

Mediteranski sajam

Bozo Radic/Cropix
image

Mediteranski sajam

Bozo Radic/Cropix
image

Mediteranski sajam

Bozo Radic/Cropix
image

Mediteranski sajam

Bozo Radic/Cropix
image

Mediteranski sajam

Bozo Radic/Cropix
image

Mediteranski sajam

Bozo Radic/Cropix
image

Mediteranski sajam

Bozo Radic/Cropix
image

Mediteranski sajam

Bozo Radic/Cropix
image

Mediteranski sajam

Bozo Radic/Cropix
image

Mediteranski sajam

Bozo Radic/Cropix
image

Mediteranski sajam

Bozo Radic/Cropix
image

Mediteranski sajam

Bozo Radic/Cropix
image

Mediteranski sajam

Bozo Radic/Cropix

Pogledajte video:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. ožujak 2025 10:52