PODSJEĆAJU NA NAPAD

Medijska organizacija JI Europe traži da se istraže prijetnje smrću novinaru Hedlu

Zagreb, 071211.Predsjednik Republike Ivo Josipovic je u prigodi obiljezavanja Medjunarodnog dana ljudskih prava primi pojedince kojima su po razlicitim osnovama krsena ljudska prava, predstavnike nevladinih udruga i institucija koje se bave zastitom ljudskih prava te dodijeli odlikovanja udrugama i pojedincima koji su svojim djelovanjem znatno pridonijeli zastiti ljudskih prava u Hrvatskoj. Na slici: Predsjednik Josipovic i Drago Hedl koji prima odlikovanje.Foto: Dragan Matic / Cropix
 Dragan Matic / CROPIX

Medijska organizacija jugoistočne Europe ( SEEMO ) pozvala je hrvatske vlasti da istraže prijetnje smrću novinaru Dragi Hedlu ukazavši da su takve prijetnje neprihvatljive u zemlji koja je na pragu članstva u Europskoj uniji.

U priopćenju SEEMO-a se podsjeća da je Hedl primio prijetnje samo dan nakon što ga je odlikovao hrvatski predsjednik Ivo Josipović za poseban ljudski i profesionalni doprinos borbi za ljudska prava. Mjesec dana ranije dobio je nagradu 'Erhard Busek - SEEMO' za bolje razumijevanje u jugoistočnoj Europi.

Komisija HBK 'Iustitia et pax' kritizirala je predsjednika Josipovića jer je odlikovao novinara Dragu Hedla. Nezadovoljni su pisanjem novinara Hedla u vrijeme komunističkog režima jer smatraju da se ogriješio o poštivanje temeljnih ljudskih prava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 22:53