KOLATERALNE ŽRTVE

MATIĆ TVRDI DA SU MU RUKE VEZANE ‘Zbog branitelja u Savskoj 80 invalida ostat će bez auta’

Ne možemo dodijeliti aute invalidima jer sad nema zakonske osnove, kaže Matić
Zagreb, 290115Nastavak sjednice Sabora sa raspravom o dva izvjesca koja se odnose na hrvatske branitelje - provedba Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i clanova njihovih obitelji te o poslovanju istoimenog Fonda za 2013. godinu. Sjednici su prisustvovali i invalidi koji prosvjeduju ispred ministarstva branitelja u Savskoj.Na fotografiji: Predrag Matic, ministar branitelja.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjevic / CROPIX

Ove je godine 83 najtežih ratnih invalida trebalo dobiti novi automobil od Ministarstva branitelja jer zakon propisuje da 100-postotni HRVI 1. skupine svakih sedam godina imaju pravo na dodjelu automobila na teret države.

Međutim, ministar branitelja Predrag Matić podijelit će ključeve novih auta samo trojici invalida. Ostalih 80 mora čekati da se donesu izmjene Zakona o braniteljima koje su već bile u proceduri, ali je na inzistiranje branitelja koji prosvjeduju u Savskoj ministar Matić bio prisiljen povući ih.

- Nažalost, ne možemo dodijeliti automobile invalidima, pripadnicima HVO-a, jer za to nema zakonske osnove - potvrdio nam je ministar Matić.

Izmjenama Zakona koje su prošle godine uputili u proceduru Ministarstvo branitelja željelo je riješiti problem statusa 100-postotnih invalida koji su kao pripadnici HVO-a stradali u BiH. Oni nikada nisu imali status hrvatskog branitelja, ali su uvedeni u naš mirovinski sustav i ostvaruju sva prava kao i hrvatski branitelji odnosno ratni invalidi.

Ukupno je oko 10 tisuća bivših pripadnika HVO-a dobilo pravo na mirovinu u Hrvatskoj, donesena su i rješenja o njihovoj invalidnosti, ali im nisu nikada uručena osim onim 100-postotnim i o njima se Hrvatska skrbila kao i o ratnim invalidima sa statusom hrvatskog branitelja.

Ministar Matić je predložio izmjene Zakona kojima je želio propisati da za stjecanje prava iz Zakona nije potrebna potvrda o statusu hrvatskog branitelja kada se radi o 100-postotnim HRVI kako bi osigurao kontinuitet prava za najteže invalide HVO-a. No, prosvjednici iz Savske ultimativno su zatražili da se izmjene Zakona povuku uz optužbe da se nekim odredbama žele umanjiti prava branitelja i izjednačiti žrtvu i agresora.

Kako izmjene Zakona nisu donesene, 100-postotni invalidi HVO-a koji ove godine moraju dobiti novi auto to pravo ne mogu ostvariti i moći će tek kad se izmijeni Zakon. A to ovisi o Đuri Glogoškom i njegovim pristašama iz šatora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:42