MINISTAR U OSIJEKU

MATIĆ BRANITELJIMA 'Valjda još moramo sačekati Boga da vam kaže kako nema smanjivanja prava'

Osijek, 281114.Gradonacelnik Osijeka Ivan Vrkic i ministar branitelja Predrag Matic potpisali su Ugovor o zajednickom ulaganju u izgradnju visestambene zgrade u Umaskoj ulici u Osijeku.Zgrada ce biti zavrsena do kraja godine kada ce biti useljeno 60 stanara od kojih ce u 17 stanova useliti branitelji a ostali stanovi ce biti podijeljeni po gradskoj listi prioriteta.Na fotografiji: ministar branitelja Predrag Matic i gradonacelnik Osijeka Ivica Vrkic potpisuju Ugovor o sufinanciranju stambene zgrade.Foto: Vlado Kos / CROPIX
 Vlado Kos / CROPIX

OSIJEK - 'Imam jednog, najboljeg odvjetnika, a to je istina, no ona ima jednu manu - spora je i teško prolazi do javnosti, ali doći će', riječi su ministra branitelja Matića kojim se u Osijeku još jednom osvrnuo na prosvjed branitelja ispred zajedničkog im Ministarstva.

'Što se tiče mene i rada Ministarstva branitelja uistinu nemamo što dodati. Ja razgovaram argumentima, činjenicama, istinom i otvorenošću, a onaj tko se služi laži, neistinom i pokušajima manipulacija s ljudima i stradalnicima. Žao mi je kada prolazim i vidim ljude da stoje na hladnome i traže nešto, a nitko do danas, nakon više od mjesec dana, ne zna što se traži, jer nema artikuliranih zahtjeva. No, vrijeme će pokazati svoje. Pozivam ih da ne prosvjeduju, da razgovaramo. Evo, u srijedu smo u javnu raspravu pustili izmjenu Zakona o pravima hrvatskih branitelja, gdje ima sedam afirmativnih točaka, međutim drugi dan opet neka tiskovna konferencija gdje se kaže kako se ukidaju prava branitelja. Živimo u paralelnom univerzumu. Nema ništa ispod žita. Od ideje za promjenu zakona do objave u Narodnim novinama postoji deset koraka. Sve smo im objasnili, sve je javno i transparentno, nitko ne drži figu u džepu. Dakle, ako je resorni ministar, kao i ja te na koncu premijer rekao da nema smanjivanja prava, valjda još moramo sačekati Boga, a on se najavljuje da će doći i kada dođe vjerojatno će ponoviti isto to', rekao je Matić, koji je komentirao i najnoviji ultimatum branitelja vezano za izmjene Zakona o Fondu hrvatskih branitelja.

Jedinstvenim primjerom Grad Osijek i Ministarstvo branitelja riješili stambeno pitanje za stradalnike Domovinskog rata

'To je još jedna stvar u kojoj branitelji imaju dvostruka mjerila ili selektivno pamćenje. Prije je bilo da branitelji u Fond hrvatskih branitelja dobiju 7 posto od privatizacije državnih tvrtki, a onda je 2010. tadašnja Vlada stavila „može dati“, a kad je nešto može, onda to i ne mora. Sada se od ove Vlade ponovno inzistira da se stavi „mora“ i ja radim na tome da bude do 7 posto ili vidjet ćemo koja definicija. Međutim, neki očito imaju selektivno pamćenje. Kada primjerice govorimo o stambenom zbrinjavanju branitelja, 2009. godine prilikom izrade proračuna 140 milijuna kuna s te pozicije je preusmjereno u stambeno zbrinjavanje povratnika. Branitelji znaju na koga se to odnosi. Nisam primijetio da je bilo ikakvog prosvjeda ili pobune. Mi danas, u ovakvoj ekonomskoj krizi, povećavamo proračun branitelja za 20 milijuna kuna, a oni postavljaju pitanje kome ide tih 20 milijuna. Evo, otkrit ću im tajnu. Ide braniteljima', poručio je ministar Matić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:25