POVIJEST PRETVORBE

Mateša dao suglasnost za nezakonitu pretvorbu

Revizija je utvrdila da je Konstruktor inženjering izgubljen u pretvorbi. Vrijednost tvrtke nije plaćena Fondu za privatizaciju

ZAGREB - Državna revizija je prije sedam godina ustanovila da Konstruktor inženjering nije pretvoren sukladno tadašnjem Zakonu o pretvorbi i privatizaciji. Konstruktor inženjering d.d., čiji je osnivač bio GP Konstruktor, prodan je 1992. tvrtki Projektni biro Konstruktor, jednom od četiri poduzeća koja su nastala iz bivše radne organizacije Konstruktor.

Smanjen temljeni kapital

Projektni biro Konstruktor potom je pretvoren iz društvenog u državno vlasništvo, pri čemu nije uzeto u obzir da je njegova vrijednost narasla za vrijednost Konstruktor inženjeringa koji je Projektni biro Konstruktor kupio za 2,7 milijuna njemačkih maraka dok je još bio društveno poduzeće. Prije te kupoprodaje temeljni kapital Konstruktor inženjeringa smanjen je sa 28,7 milijuna njemačkih maraka na 2,7 milijuna. Projektni biro Konstruktor pretvoren je po vrijednosti vlastitog temeljnog kapitala od 23.000 njemačkih maraka i potom privatiziran. Suglasnost za takvu pretvorbu dala je u srpnju 1992. državna Agencija za restrukturiranje i razvitak kojoj je na čelu bio Zlatko Mateša.

Oštećen državni proračun

U ime te Agencije, GP Konstruktorom su upravljali Željko Žderić, kao predsjednik Upravnog odbora, Berislav Bašić, Ivica Mladineo, Nedjeljko Ževrnja te Josip Kuzmanić, kojega je u odbor imenovao radnički savjet. Konstruktor inženjering našao se, prema izvještaju državne revizije, izgubljen u pretvorbi jer njegova vrijednost nije plaćena Fondu za privatizaciju, što budi sumnju da je u pretvorbi dijelova GP Konstruktora oštećen državni proračun.

Privatizacija i pretvorba GP Konstruktora

1990. Od Konstruktora nastaju četiri poduzeća: GP Konstruktor, Projektni biro Konstruktor, Remont i Kamen

od prosinca 1991. GP Konstruktorom upravljaju - Željko Žderić, kao predsjednik Upravnog odbora, te članovi Berislav Bašić, Ivica Mladineo, Nediljko Ževrnja i Josip Kuzmanić.

travanj 1992. Upravni odbor osniva Konstruktor inženjering d.d. s ulogom od 28,7 DEM.

svibanj 1992. Upravni odbor smanjuje vrijednost imovine KI na 2,7 milijuna DEM-a. Projektni biro Konstruktor, čiji je direktor Žderić donosi i odluku o pretvorbi prema procijenjenoj vrijednosti od 23.000 DEM. Zanemareno je da su kupili Konstruktor inženjering za 2,7 milijuna DEM.

kolovoz 1995. Odbija se zahtjev KI-a za upis temeljnog kapitala od 10 mil. DEM, Građenje prodano KI-ju za 31.600 kn.

svibanj/kolovoz ‘98. Sud odbija KI-ju zahtjev za upis u sudski zbog nepravilnosti oko povećanja temeljnog kapitala.

rujan 2000. Sud odlučuje da se postupak protiv stečajne mase Građenja nastavlja zbog nesuglasnosti s dokumentacijom.

prosinac 2000. Temeljni kapital upisan je u sudski registar i povećan za 7,686.116 kuna iz sredstava pričuve i iznosi 12,480.000 kuna. Podjeljen je na 62.400 dionica nominalne vrijednosti 200 kuna po dionici.

veljača 2002. U sudski registar je upisana promjena predmeta poslovanja i promjena odredbi statuta - društvo samostalno zastupa Ž. Žderić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 03:08