TO SU HEROJI HRVATSKE

MARTINA JE OVAJ BOŽIĆ DOBILA DEKU ZA POKRIVANJE, A DANIEL NOGOMETNU LOPTU Ovi su ljudi djeci u bolnici i siromašnima dijelili darove

 Ranko Šuvar/EPH

Uz široki osmijeh na licu pažljivo su skidali šareni ukrasni papir i u neizvjesnosti povirivali što je unutar kutije. Neki su dobili barbike, drugi autiće, plišane medvjediće...

Svako dijete od njih ukupno 250 u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj dobilo je svoj poklon. Za tu pohvalnu blagdansku gestu pobrinuli su se Medicinari velikog srca, odnosno, grupa studenata Medicinskog fakulteta.

Da zaborave muke

U samo sedam dana prikupili su darove i osobno ih djeci uručili prije nekoliko dana.

- Svi smo bili toliko puni emocija da je to teško opisati. Te sitnice su mališane toliko obradovale, a nas su njihovi osmijesi zaista učinili sretnima. Drago nam je da smo im barem nakratko pomogli da zaborave svoje muke - kažu studenti.

I nisu jedini koji su dobrim dijelom odlučili drugima uljepšati Božić ove godine. Šest žena iz udruge Zagrebački humanitarci prikupile su darove za 46 djece koja dolaze iz 18 zagrebačkih socijalno osjetljivih obitelji kako bi ih na božićno jutro dočekao poklon koji su poželjeli. Tako je, primjerice, 17-godišnja Martina zaželjela mekanu deku za pokrivanje, 11-godišnji Daniel nogometnu loptu, 6-godišnja Dorotea majicu i tajice, 14-godišnja Martina jastuk za spavanje, 4-godišnja Ana bilo kakvu igračku, a 18-godišnji Mislav komplet za brijanje i čokoladu.

- Drago nam je da smo uspjele jer ovo je velika stvar za klince, ali i njihove roditelje - rekla je Ana-Marija Paić iz Udruge.

Ranko Suvar / CROPIX
Zagreb, 211215.Klaiceva bolnica.Studenti Medicinskog fakulteta su malisanima u bolnici podijelili bozicne poklone u sklopu akcije Medicinari velikog srca.Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Besplatan kruh

Dobri pekar s Trešnjevke Azgan Quenai vlasnik je pekarnice Romaje ispred koje se uoči blagdana stvaraju veliki redovi jer se nakon radnog vremena podijeli sav neprodani kruh onima kojima je najpotrebniji. Quenai to radi već godinama i zbog svoje dobrote je do sada tri puta kažnjen zbog Pravilnika o doniranju hrane.

Damir Krajac / CROPIX
Zagreb, 231215.Ulica Bozidara Adzije.Azgan Quenaija, vlasnik pekarnice Romaja.Foto: Damir Krajac / CROPIX

Guinnessov rekord

- Bez obzira na sve pravilnike i zakone, nisam nikad htio baciti ono što ostane, a drugima može pomoći. To su siromašni ljudi, umirovljenici i beskućnici, a kruh im zaista treba - istaknuo je pekar s Trešnjevke.

I u mračnom zapuštenom dvorcu Kerestinec ove godine se osjeća pravi božićni duh. Prema ideji Darija Zuroveca i uz pomoć dvadesetak volontera, organizirali su adventski sajam i izradili najveći adventski vijenac na ovim prostorima od čak 18 metara, a koji se natječe i za Guinnessovu knjigu rekorda.

- Sudjelovali su i klinci koji su vijenac iscrtavali božićnim motivima, a posjetitelji su uživali u besplatnim fritulama, kolačima, kuhanom vinu i toplom čaju. Održali su se i koncerti. Sretni smo jer smo uspjeli u namjeri, a to je da ovaj zapušteni dio barem malo oživi u vrijeme blagdana i da se građani druže i dobro provedu - rekao je volonter Zurovec, koji je inače i emotivno vezan uz dvorac jer su se tamo zaljubili njegov pradjed i prabaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 01:06