TAJNA MOĆI

Markač je dobio 18 godina, a Ivan Jarnjak, čovjek koji zna sve, nije niti optužen

Za Ivana Jarnjaka kažu da je vrlo spretan kad se treba izvući iz neugodnih situacija
 Cropix

ZAGREB - Otkud bih mogao znati da su neki dokumenti odneseni. Neka Stjepan Mesić kaže koji su to dokumenti - odgovorio je potpredsjednik Sabora i HDZ-a Ivan Jarnjak bivšem predsjedniku, koji ga je prozvao da je čitao i izdvajao transkripte u Uredu predsjednika.

Uvid u dokumente

Mesić je, naime, rekao kako je u vrijeme kad je preuzimao mandat 2000. bila formirana komisija na čelu s Jarnjakom koja je popisala i preuzela dokumentaciju.

- Riječ je o stotinama dokumenata. Jedan dio je preuzeo Vladimir Šeks, drugi Miroslav Tuđman, a treći je na čudan način nestao - ustvrdio je Mesić.

Jarnjak je potvrdio da je selekcija napravljena te da je nakon tri dana pregledavanja dokumenata odlučeno što pripada HDZ-u, što obitelji pokojnog predsjednika, a što ostaje Uredu.

- Kad je Franjo Tuđman umro, Vlada je odlučila da sve dokumente i stvari u Uredu predsjednika treba popisati i označiti, a za to su, osim mene, bili zaduženi tadašnji predstojnik Ureda predsjednika Ivica Kostović, pobočnik predsjednika general Krešimir Kašpar i pukovnik Vlado Čulina - ispričao je Jarnjak.

Ivan Jarnjak je, od ulaska u HDZ pa do Tuđmanove smrti, bio jedan od njegovih najbližih suradnika. Prije ulaska u vladajuću stranku bio je član Partije.

- Jarnjak se Tuđmanu odmah svidio, prije svega zato što je bio Zagorac. Vjerovao mu je i ubrzo ga postavio za zamjenika Ivana Vekića, a početkom 1992. i za ministra policije.

Radio 101

- Do prvih nesuglasica došlo je 1996., i to zbog Radija 101. Tuđman je naredio da se spriječe demonstracije, no Jarnjak se tomu usprotivio. Zbog toga je smijenjen s ministarske fotelje, pa ubrzo postavljen na mjesto šefa Ureda za nacionalnu sigurnost. Kao šef UNS-a Jarnjak je sudjelovao i u selekciji dokumenata iz Ureda predsjednika. Nije samo Mesiću neobično što se u transkriptima najmanje spominju imena Jarnjaka i Ivića Pašalića.

Za Jarnjaka i u HDZ-u kažu kako je vrlo spretan kad se treba izvući iz neugodnih situacija. Tako je, primjerice, za razliku od mnogih, izbjegao sve moguće optužbe za ratni zločin ili njegovo zataškavanje, zbog čega ga se često prozivalo po medijima.

- Zanimljivo je da je za zločine optužen Markač, ali ne i Jarnjak koji mu je bio šef - komentirao je jedan od naših sugovornika. Kaže kako se u tom slučaju Jarnjak izvukao tako što se branio da je Specijalna policija, kojoj je bio formalno pretpostavljen, prebačena pod zapovjedništvo vojske, te da on nije znao što se događalo.

Sanader i Barišić

Tijekom prvog mandata bivšeg premijera Ive Sanadera, Jarnjak je, kažu u HDZ-u, preko tadašnjeg prvog čovjeka MUP-a Marijana Mlinarića imao utjecaj na policiju. Uspio je izbjeći sva previranja u stranci nakon Sanadera.

- Kao tajnik HDZ-a Jarnjak možda nije znao za privatne dogovore Sanadera i bivšeg rizničara Mladena Barišića, ali u sve oko financija zasigurno je bio upućen - kaže izvor iz HDZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 11:50