NITKO MU NIJE VJEROVAO

Marijan Habič: 'Bivši direktori Hypo banke oštetili su me za 4 milijuna eura'

Slovenskom poduzetniku Marijanu Habiču u Hrvatskoj nitko nije vjerovao. Deset godina obilazio je hrvatske sudove. Pokušavao je dokazati kako su ga nekadašnji čelnici Hypo Alpe-Adria banke i zagrebački poduzetnik prevarili i oštetili za četiri milijuna eura! Uzeli su mu, kako nam je ispričao, zemljište u Zagrebu koje je kupio, novac s računa, zalihe i svu opremu autocentra Chrysler. Ukratko: ostao je bez svega.

Danas je napokon dovršena policijska istraga i čeka se odluka o podizanju optužnice protiv tadašnjih direktora Hypo banke, Karla Heinza Truskallera i Güntera Striedingera te posrnuloga zagrebačkog poduzetnika Davorina Hojana. Sedam godina hrvatsko pravosuđe, Odvjetništvo, pa ni policija Habičev slučaj nisu shvaćali ozbiljno. Odvjetništvo je odbacilo sve njegove kaznene prijave podnesene još 2003. godine. Dobivao je prijeteće poruke, uvjeravali su ga da se makne, da pusti, da ne zna s kim ima posla. Ali, nije odustao. I u prosincu 2010. na red je došao i Habičev slučaj! Dotad se već povukao bivši premijer Sanader, a u Austriji je pokrenuta istraga o nelegalnom poslovanju Hypo banke.

Slučaj pravosuđe

Probudilo se i hrvatsko pravosuđe, pa je privatnu tužbu protiv tadašnjih čelnika Hypo banke Truskallera i Striedingera te poduzetnika Hojana preuzelo Županijsko državno odvjetništvo. U prosincu 2010. naredili su istragu, i to protiv tri navedena okrivljenika zbog osnovane sumnje da su zajedno počinili kazneno djelo prevare u gospodarskom kriminalu.

- Istraga je završena. Predmet se vratio od istražnog suca i trenutačno Općinsko državno odvjetništvo razmatra o podizanju optužnice - rekla nam je u petak Dunja Pavliček, glasnogovornica Županijskoga državnog odvjetništva.

Priča je počela 2002. godine. Tada je Habičeva tvrtka C.J.I. Zagreb, u kojoj je Hojan bio direktor i manjinski suvlasnik, dobila od Hypo Alpe-Adria banke 6,5 milijuna eura kredita za gradnju Chrysler centra. Zemljište na kojemu se centar gradio kupio je Habič.

Suradnja između Habiča i njegova direktora Hojana trajala je kratko. Već nakon mjesec dana iz Hypo banke je stigla opomena: “Nismo primili novac za ratu kredita”. U tom je trenutku počela Habičeva drama koja će vrlo brzo završiti tako što će ostati bez zemljišta, centra Chrysler, vlastite tvrtke i zaliha automobila.

Što se događa?

Habič se šokirao kad je doznao da banka šalje opomene. “Što se događa?” pitao je svog direktora Hojana. “Pa imamo dovoljno novca na računu!”

I dok je Habič pokušavao raspetljati problem, Hypo banka raskinula je ugovor o kreditu! Dogovor o raskidu ugovora potpisala je s direktorom Hojanom. Zgrada autocentra pripala je Hypo banci. Habič je ponudio banci da on sam ponovno otkupi centar, ali nikada nije dobio odgovor od direktora Hypo banke Truskallera. Hypo banka prebacila je kredit i poslovni prostor Chrysler centra Auto kući Hojan. Time je, kako se zaključuje u rješenju o provođenju istrage, Habičeva tvrtka oštećena za najmanje 2,1 milijun eura.

Počinjena šteta

- Oštetili su me za najmanje četiri milijuna eura, a u to su uračunati vrijednost zemljišta, zalihe, novac na računu, inventar... - priča mi Habič dok sjedimo u uredu njegove slovenske odvjetnice u Ljubljani.

- Ovo je najbolji primjer kako Hrvatska tretira inozemne investitore - dodaje Habič.

Slovenski je poduzetnik u biznis s autosalonima diljem bivše Jugoslavije krenuo još početkom 90-ih. Problema je imao, kaže, samo u Hrvatskoj. Njegovi saloni i dandanas posluju u Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji te Bosni i Hercegovini. Jedino u zagrebačkim Sesvetama zjapi prazan i napušten nekadašnji Habičev salon.

Kao njegov vlasnik u zemljišnim je knjigama danas upisana Hypo Alpe-Adria banka. Zaštitar koji čuva objekt kaže da je prostor prazan već osam, devet godina. Na stranicama banke prostor se ne nudi na prodaju, vjerojatno zato što je na njemu zabilježba zbog Habičevih sudskih sporova. Neslužbeno doznajemo da ga je banka ipak pokušala prodati za navodno četiri milijuna eura.

Za taj se prostor čak raspitivao jedan estradni menadžer koji je u njemu želio otvoriti noćni klub. Habič o tome ne zna ništa. Nije vidio prostor otkako ga je njegov bivši direktor Hojan iz njega doslovno izbacio.

Direktora Hojana našao je preko head hunting agencije.

- Hojan mi je rekao da ima mogućnosti doći do kredita u Hypo Alpe-Adria banci, s tim da mu tvrtka C.J.I. Zagreb d.o.o. da 30 posto vlasništva u dionicama, što je i učinjeno tako što sam s Hojanom zaključio društveni ugovor koji je sačinio odvjetnik Mladen Gajski, koji je bio odvjetnik tvrtke - prepričava Habič ono što je kazao i istražiteljima.

No, upravo se u tom društvenom ugovoru krila pravna “caka” na temelju koje će poslije Habič izgubiti i tvrtku i centar.

Habič je na početku bio zadovoljan time kako je gradnja centra brzo počela i završila. Salon je otvoren u proljeće 2002., a tvrtka je dobila ugovor s Mercedes Eurolineom, pa se Habič na samom početku nije previše zamarao poslovanjem jer je vjerovao da će ići bez problema. Sve dok na jesen nije dobio opomenu od banke da nije plaćena rata kredita.

- Strašno me to pogodilo pa sam zatražio da se sazove skupština dioničara. Na skupštinu su došli Hojan i odvjetnik Mladen Gajski. Tek tada sam shvatio da društveni ugovor koji smo potpisali meni nije davao nikakva prava. Napominjem da sam ugovor dobio dan prije te skupštine i tek tada sam shvatio da po tom ugovoru nisam bio ni sa čim zaštićen - objašnjava Habič. Ubrzo nakon toga Hojan je Habiču zabranio pristup tvrtki.

Hojanov odgovor

Nakon dva tjedna dobio je pismo od Hojana u kojemu mu priznaje da je tvrtka C.J.I. iz Collinga uložila određeni iznos u gradnju centra te da je voljan to vratiti pod određenim uvjetima, ali koji su to uvjeti, nikad nije naveo.

- Na taj način priznao je dug - kaže Habič te je poslao ponudu banci za otkup kredita. No, u novinama je ubrzo pročitao da je Autokuća Hojan iz Zagreba preuzela njegov objekt u Sesvetama te da je preuzela poslovanje tvrtke C.J.I. Zagreb.

- Iznenadilo me da je banka mogla tako postupiti i prenijeti sve ovlasti na Autokuću Hojan koja tada nije imala ni bonitet, ni zaposlenike, ni druge potrebne atribute za dobro poslovanje. Saznao sam ubrzo da je to učinio upravo predsjednik Uprave, Truskaller, koji je potpisao, i to bez saznanja Kreditnog odbora ili Uprave banke - ispričao je Habič istražiteljima.

Poduzetnik Hojan kaže da ga je o tom slučaju Odvjetništvo ispitalo još 2003., nakon što je Habič podnio kaznenu prijavu.

- Državno odvjetništvo tada je utvrdilo da nema elemenata za kaznenu prijavu - kaže. Dodaje da je Habič poslije pokrenuo privatni spor.

- To je njegovo pravo, ali nisam ga prevario ni u čemu. Zemljište i centar financirani su novcem banke. Moja tvrtka Autokuća Hojan, koja je preuzela centar nakon Habiča, u njoj je poslovala samo godinu dana, a zbog nedostatka posla bili smo primorani odustati od zgrade te je vratiti banci - kazao je Hojan te dodao da je izgubio privatnu imovinu koju je tada dao u zalog banci. Također dodaje da nije bio povezan s tadašnjim čelnicima Hypo banke.

- Ne poznajem Truskallera, a za Striedingera sam čuo, ali ne bih ga mogao niti prepoznati da ga sretnem - kaže Davorin Hojan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2024 13:07