PRIČE IZ ZATVORA

MARIĆ U REMETINEČKOJ ĆELIJI SREO POZNATO LICE 'Moj je Željko skuhao Veljku kavu, sad je dobro'

Veljko je do neba zahvalan ministru Fredu Matiću što je prebačen u Srijemsku Mitrovicu
Zagreb, 020615.Remetinec.Hrvatski ratni veteran Veljko Maric dovezen je u Remetinec nakon sto je predan hrvatskoj policiji na GP Bajakovo. Veljko Maric osudjen je u Srbiji na 12 godina zatvora zbog ratnog zlocina 1991. godine.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Veljko Marić, hrvatski branitelj osuđen u Srbiji za ratni zločin, nakon što je prošlog utorka iz zatvora u Srijemskoj Mitrovici izručen Hrvatskoj na daljnje izdržavanje kazne, završio je u Remetincu u istoj ćeliji sa Željkom Sabom, bivšim vukovarskim gradonačelnikom, nekadašnjim članom Predsjedništva SDP-a i saborskim zastupnikom te stranke. Jutarnjem listu to je potvrdila Željka Sabo, supruga bivšeg vukovarskoga gradonačelnika, koja ga je posjetila u Remetincu, na blagdan Tijelova, prvi put otkako je prošlog četvrtka Sabo počeo izdržavati 8-mjesečnu zatvorsku kaznu, zbog pokušaja podmićivanja dvoje vijećnika vukovarskog Gradskog vijeća.

Znao je pomoći

- Moj suprug i Veljko Marić jako se dobro slažu i, premda su u zatvoru, zadovoljni su što su u istoj ćeliji - kaže Željka Sabo, nakon što je posjetila svog supruga u Remetincu. - Željko mi je rekao da je Veljko Marić bio jako uznemiren i uzrujan kad je došao u Remetinec, očito potresen svim što se događalo oko njega posljednjih dana. Ali moj suprug je smirena osoba i znao mu je pomoći. Skuhao mu je kavu i dao nešto vitamina koje je ponio sa sobom. Sada je i Veljko Marić dobro, pričali su puna 24 sata o svemu što je jednoga i drugog snašlo. Nažalost, rekao mi je Željko, Marićevo zdravlje je prilično narušeno - kaže za Jutarnji supruga Željka Sabe, nakon što ga je jučer posjetila u Remetincu.

- Željko mi je ispričao kako mu je Marić više puta rekao da je do neba zahvalan ministru branitelja Fredu Matiću jer je, zahvaljujući njemu i njegovim nastojanjima, prebačen iz užasnog zatvora u Padinskoj Skeli u poluotvoreni zatvor u Sremskoj Mitrovici. Nakon Padinske Skele, taj mu je zatvor izgledao kao hotel - kaže Željka Sabo, prenoseći riječi svog supruga.

I Željko Sabo i Veljko Marić u Remetincu će biti određeno vrijeme jer obojica čekaju odluku u kojem će zatvoru u Hrvatskoj nastaviti služiti kaznu.

Begejci i Niš

Osim činjenice da su u ovom trenutku u istoj zatvorskoj ćeliji u Remetincu, dvojica branitelja, osuđena za različita kaznena djela, imaju još nešto zajedničko. Obojica su iskusila boravak u srbijanskim zatvorima: Željko Sabo nakon pada Vukovara u studenom 1991. bio je zarobljen pa je dio zatočeništva prvo proveo u sabirnom logoru u Begejcima, u Vojvodini, a potom u vojnim zatvoru u Nišu, dok je Veljko Marić nakon beogradske presude krajem rujna 2011. osuđen na 12 godina zatvorske kazne koju je, do prebacivanja u Zagrebu ovoga tjedna, izdržavao u zatvoru u Sremskoj Mitrovici, nakon što je početak odsluženja kazne proveo u strožem zatvoru u Padinskoj Skeli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:14