U RATU S MINISTROM FINANCIJA

MARAS KONTRA LINIĆA 'Neće se ukidati porezna olakšica na prvu nekretninu'

Ministar je potvrdio kako će ministru Vrdoljaku poslati zahtjev za ukidanje obveznog članstva u HGK.
Zagreb, 130913.SDP, Praska ulica 2.Gordan Maras objavio je danas na konferenciji za medije kandidaturu za predsjednika zagrebacke Gradske organizacije SDP-a.Na fotografiji: Gordan Maras.Foto: Damir Krajac / CROPIX
 Damir Krajač / CROPIX

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, gostovao je u intervjuu tjedna na radiju Sondset , a tim je putem prokomentirao kako se neće ukidati porezna olakšica na prvu nekretninu što je najavio ministar financija Slavko Linić. Govorio je i o porezu na imovinu:

- O tom prijedlogu vodi se rasprava. Koalicija je zauzela stav da se za sad s tim ne ide. Ali to je pitanje vremena. Oni koji imaju više, trebaju više i platiti. Za Hrvatsku je bolje da prijeđe na takav sustav, te da se lokalne jedinice financiraju iz tog poreza. Mislim da će zakon u primjenu iduće, ili godinu iza - rekao je Maras.

Ministar je ovim putem potvrdio kako će ministru gospodarstva, Ivanu Vrdoljaku, poslati zahtjev za ukidanje obveznog članstva u HGK.

- Lijepa je to tradicija, ali sam uvjeren da HOK i HGK imaju toliko imovine da su osposobljni preživjeti i da ostanu bez svih članova. Ne bi se ugasili, ali možda ne bi imali 600 ili 300 zaposlenih s prosječnom plaćom od 12 tisuća kuna, kolika je u HGK - izjavio je Maras.

Što se tiče slanja tvrtki u blokadu ministar je rekao kako Slavko Linić nije odredio nikakvu granicu poslije koje ide blokada.

- To je krivo interpretirano. Nisam imao što za znati. Ako Linić kaže da nema granice dugovanja, porez se mora naplatiti svima. Nisam za slanje terminatora na obrtnike i male poduzetnike zbog deset dana kašnjenja i zato smo pripremili program mikrokreditiranja - poručio je Maras te je dodao kako će tvrtke od sljedeće godine moći dobiti sredstva od poslovnih banaka uz subneviju kamata.

- One će iznositi jedan posto, na četiri godine, a kako bi ljudi mogli platiti dugove ili pokrenuti poslovanje. Država mora biti svjesna da nema koristo od zatvaranja tvrtki zbog malog duga, jer ona ne može zaposliti ikoga ili platiti porez - kaže Maras koji je kandidat za predsjednika zagrebačkog SDP-a.

Što se tiče te teme, rekao je kako ga ne dira što njegove kolege iz Vlade podupiru njegove protivnike jer je to stvar svakog pojedinca.

- Kako je Linić dao podršku Mrsiću, tako su meni dali drugi. najvažnije je što imam podršku članova jer ću tako pobijediti - rekao je Maras za radio Sondset.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 02:03