PROZVAO GA UDBAŠEM

Manolić se nije pomirio s Karamarkom

ZAGREB - Na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu u 10 sati je započelo prvo ročište u sporu predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka protiv Josipa Manolića, koji ga je u intervjuu za tjednik Nacional početkom lipnja prošle godine, optužio da je bio suradnik Udbe.

Nakon ročišta koje je trajalo otprilike pola sata, Josip Manolić je izašao iz sudnice u društvu svojeg odvjetnika Željka Žganjera.

- Nismo se pomirili, ali postoji prijedlog mirnog vijeća koji u roku od tri mjeseca mora dokrajčiti ovaj predmet. Ako ne dođe do takvog mirenja, predmet se vraća na sud na raspravu. Ostajem kod svojih tvrdnji, jer one su već u eteru, i od toga ne mogu odustati. Napominjem da ostajem kod onoga što sam rekao jer imam dovoljno dokaza.

- Osporavam jedino kvalifikaciju da se radi o kleveti, jer to nije bila kleveta već upozorenje da se ne srlja tamo gdje se može izgubiti glava, rekao je Manolić.

Na novinarsko pitanje da li doista ima materijalne dokaze, Manolić pojašnjava da da.

- To je živ čovjek, svjedok, i ljudi koji su s njime surađivali u to vrijeme, a ne samo jedna osoba.

- Vidjet ćemo kakve uvjete za mirenje nudi tužitelj. Idemo vidjeti što će se dogoditi na tom mirovnom vijeću. Mi nismo za sudovanje, jer Manolić je u poznim godinama, sad će mu devedeset i šesta, on je čovjek koji sa svojim godinama ima svoj integritet, rekao je Žganjer, a Manolić je završio misao: 'Na potezu je sad Karamarko da povuče tužbu, i nema daljnje parnice!'

Tomislav Karamarko u prostorije suda stigao je dvije minute prije početka ročišta, a njegov odvjetnik Veljko Miljević nakon rasprave rekao je kako je 'ročište prošlo jednostavno, jer je javnost previše očekivala od ovog prvog susreta, s obzirom da postoje zakonske norme.'

- Na ročištu nismo ušli u suštinu stvari, obzirom da je riječ o skračenom postupku, koji predviđa da sud, ukoliko obje stranke imaju prebivalište na području Grada Zagreba, a postoje mirovna vijeća za rješavanje sukoba u mirnom postupku, u tom slučaju predmet se upućuje na rješavanje mirovnom vijeću, rekao je Miljević.

Podsjetimo, Karamarko je tvrdio i da su neki bivši djelatnici SDS-a, koji su ga operativno obrađivali, spremni na sudu posvjedočiti da su Manolićeve optužbe na njegov račun lažne, odnosno da nije bio suradnik tajne službe bivše Jugoslavije, već je bio žrtva SDS-ove operativne akcije kodnog naziva 'Trs'.

Naglasio je da je cijeli život otvoreno promicao proeuropsku i antitotalitarnu politiku, a Manolić ga želi diskreditirati jer se zalaže za procesuiranje krivaca za komunističke zločine.

Manolić, koji je bio jedan od osnivača HDZ-a i u doba borbe za neovisnost Hrvatske najbliži suradnik Franje Tuđmana, izjavio je za tjednik Nacional da bi se Tuđman, da je išao provoditi lustraciju, prvo trebao riješiti Karamarka jer je 'radio za Udbu krajem 80-tih'.

Manolić je nakon Drugog svjetskog rata obnašao visoke dužnosti u Sekretarijatu unutrašnjih poslova NR Hrvatske i Udbi, a nadzirao je i sve zatvore za političke zatvorenike u bivšoj Jugoslaviji. Također je 1992. godine, kao tadašnji predsjednik hrvatske Vlade, bio šef Karamarku koji je imenovan za šefa njegova kabineta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 16:12