ČETIRI MUŠKETIRA

Mamić traži 13 milijuna eura, a ne zna se koliko je naplatio

Koliko Mamić potražuje od svojih najvećih zvijezda? Transferirajući igrače Mamić je kroz ugovore višestruko naplatio ono što je uložio u njih
 Ronald Goršić/CROPIX

ZAGREB - Četiri najveća transfera hrvatskog nogometa u posljednje tri godine ostvarila su četiri Dinamova igrača - Luka Modrić , Vedran Ćorluka, Eduardo da Silva i Dejan Lovren. Koliko je tko zaradio u spektakularnim transferima vrijednima oko pedeset milijuna eura nikada se nije saznalo.

Koliki je dio kolača kroz odštete i plaće igrača završio u džepu čovjeka s kojim su imali potpisane ugovore, “gazdom” Dinama Zdravka Mamićevu, isto tako nije poznato.

Dvostruko naplaćivanje

Fifa ne dopušta dvostruko naplaćivanje, dakle menedžer mora birati hoće li uzeti 10 posto od odštete ili od bruto plaće igrača. No, tada nastupaju prijatelji s licencama koji glume neovisne menedžere, pa onaj glavni, iz sjene bere vrhnje. Od Eduardovih plaća u Arsenalu Mamić je dosad planirao zaraditi 1,750.000 eura, ukupno do 2014. više od 5,000.000. Možemo također spekulirati koliko je planirao, a koliko naplatio od Ćorluke, Modrića ili Lovrena. Ako se radi o dopuštenih 10% od ugovora, te ako Ćorluka i Modrić imaju približno 3,000.000 eura bruto godišnje, dosad im je Mamić mogao po Ugovoru o zastupanju ovjerenom od Fife uzeti 1,500.000 eura (900.000 Ćorluki i 600.000 Modriću). Pribrojimo li tome i 10% od Lovrenovog ugovora dolazimo do sume preko 10 milijuna!

Astronomska provizija

Kada bi, što nije sasvim izvjesno, i s preostalom trojicom bila varijanta kakvu je Mamić zamislio s Eduardom, dakle po 25% ‘rikverca’, svota provizije samo od plaća četvorice igrača popela bi se na 5,875.000 ili ukupno gotovo 13 milijuna eura!

Kako je izbjegnuto plaćanje poreza

U famoznom “Ugovoru o ulaganju” izmađu Mamića i Eduarda stoji da je Mamić ovlašten svoja prava prenijeti na Fifinu agenciju “Celeste Football Marketing Managment by Durfield A G Corporation” sa sjedištem u talijanskom Cervignanu, ili na neku treću osobu.

- Talijanski porezni obveznik je osoba koja živi najmanje polovicu godine u Italiji ili tu obavlja svoje poslove. Naš talijanski izvor smatra da bi Mamić morao porez plaćati u Hrvatskoj, jer glavninu svoga posla tu i obavlja . Činjenica da Mamić prebacuje prava iz svojih ugovora na agencije ili treće osobe sugerira da želi prikriti tragove novca i izbjeći plaćanje poreza na veliki, a lako zarađen novac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:43