ISTRAGA SLUČAJA DINČIR

MALVERZACIJE S NAKNADAMA Djelatnica HZZO-a koju su optužili za pronevjeru 30 milijuna Crnoji i Žuljeviću Klici odobrila po 90.000 kuna

 EPH

Je li Mijo Crnoja, bivši ministar branitelja, 2003. godine na temelju nevjerodostojne dokumentacije dobio od HZZO-a oko 92.000 kuna na ime naknade plaće zbog bolovanja kao posljedice sudjelovanja u Domovinskom ratu?

Podaci su to koje zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo navodi u optužnici podignutoj ovog tjedna protiv bivše kontrolorke za zdravstveno osiguranje HZZO-a Jadranke Dinčir, koju se tereti da je neosnovanim priznavanjem spomenutih naknada oštetila HZZO-a za više od 30 milijuna kuna. A pritom, zajedno s još dva “suradnika”, od kojih je jedan u međuvremenu preminuo, u vlastiti džep stavila provizije u ukupnom iznosu od oko pet milijuna kuna.

Isplata provizije

U optužnici se navode dvije skupine osoba, koje imaju status svjedoka, a kojima su u razdoblju od 2002. do 2005. godine neosnovano priznata prava na naknadu plaće zbog bolovanja kao posljedice sudjelovanja u Domovinskom ratu.

U prvu skupinu spada veći broj osoba koje su pronalazili pomagači optužene Dinčir i nudili im mogućnost ostvarivanja prava na tu naknadu bez obzira na stvarno sudjelovanje u Domovinskom ratu i neovisno o stvarnom korištenju bolovanja s navedene osnove. Ključno je bilo da im pristanu isplatiti odgovarajuću proviziju. Tako su Dinčir i njezini pomagači ukupno primili provizije u iznosu od čak 4,7 milijuna kuna.

Pobrkani datumi

No s obzirom na to da se u ovim slučajevima zaobilazila redovna procedura, Dinčir je optužena da je, kako se ne bi uočile napravljene nepravilnosti, postupala na identičan način i nakon zaprimanja zahtjeva drugih osoba koje nisu zadovoljavale uvjete za dobivanje naknade.

Tu dolazimo do druge skupine osoba, njih ukupno 195, kojima je bez plaćanja “provizije”, kako tvrdi tužiteljstvo, neosnovano priznato pravo na naknadu. Među njima je i Mijo Crnoja. Njemu je, prema optužnici, neosnovano priznato pravo na naknadu za razdoblje od 17. studenog 1991. do 23. lipnja 1994. godine. Radi se o naknadi od 92.331,10 kuna, isplaćenoj 22. kolovoza 2003. godine. Zanimljivo je da se u tadašnjem predmetu spominju dvije ocjene Liječničkog povjerenstva, od kojih jedna nosi datum raniji od onog na uputnici istom tom povjerenstvu.

Novac Žuljeviću Klici

Mijo Crnoja ispitan je 2012. tijekom istrage u svojstvu svjedoka na zagrebačkom Županijskom sudu. Pred nadležnom istražnom sutkinjom ustvrdio je tada da on predmetni zahtjev nije predao. Prema njegovoj kratkoj izjavi, on je zahtjev stvarno predao 2005., i to u uredu HZZO-a u Jukićevoj ulici, dok je sporni zahtjev predao 2003. u Klovićevoj ulici u Zagrebu.

Zanimljivo je i da je na popisu osoba kojima je na identičan način neosnovano priznato pravo na istu naknadu i lani ubijeni Vinko Žuljević Klica. Njemu je u prosincu 2003. isplaćena naknada u iznosu od 91.668,82 kune temeljem rješenja iz travnja iste godine.

Varanje na lažnim naknadama HZZO-a

Jadranka Dinčir bila je u HZZO-u ovlaštena zaprimati i kontrolirati zahtjeve hrvatskih branitelja za priznavanje prava na naknadu plaće zbog bolovanja kao posljedice sudjelovanja u Domovinskom ratu i dostavu tih zahtjeva nadležnom liječničkom povjerenstvu.

Također je imala ovlaštenje za obračun iznosa naknade i isplatu podnositeljima zahtjeva, nakon donošenja rješenja nadležne pravne službe.

U spornim slučajevima Dinčir je, prema optužbi, djelatnicima pravne službe lažno predočavala da su se ispunili uvjeti za donošenje pozitivnih rješenja. Pritom je u spise predmeta ulagala ocjene, nalaze i mišljenja koji nisu potjecali od liječničkih povjerenstava Zavoda za zdravstveno osiguranje, a koje je prethodno pribavila na neutvrđen način, navodi tužiteljstvo.

Na taj način ishodila je potrebna rješenja pravne službe temeljem kojih je izračunavala i odobravala isplate naknada.

U pojedinim slučajevima krivotvorila je i potpis nadređene rukovoditeljice područnog ureda u Zagrebu u kojemu je radila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:54