BURZE BEZ UZBUNE

Mali špekulanti se klade da će Vlada skupo platiti Inu

Vlada i dalje ne otkriva detalje plana za renacionalizaciju Ine, a pomaci na burzi ukazuju na to da ni ozbiljni ulagači zasad ne vjeruju u brzo rješenje
 Damjan Tadić / Hanza Media

Dok Vlada iza zatvorenih vrata šuti i promišlja o modelu pomoću kojeg će vratiti Inu ponovno u hrvatske ruke, mali špekulanti igraju se na burzi i reagiraju na njezinu namjeru da otkupi 49-postotni MOL-ov udjel u Ini te sitno zarađuju.

Dionica MOL-a je u prijepodnevnim satima u utorak bila u plusu za 2,7 posto, što je pripomoglo jačanju glavnog tamošnjeg burzovnog indeksa za 0,8 posto, nadomak novih rekordnih razina. U srijedu je “navala” nešto smanjena te je vrijednost MOL-ove dionice porastala tek za 1,2 posto. Vrijednost dionica Ine, pak, na Zagrebačkoj je burzi porasla više od devet posto u utorak te je dosegnula 3500 kuna, što je najviša razina od kolovoza prošle godine. Kraj dana zaključila je rastom cijene za 9,40 posto, na 3200 kuna, uz promet od 185 tisuća kuna. Rekordna razina cijene dionica Ine zabilježena je, uzgred, u listopadu 2012. godine, kada je dosegnula 4500 kuna.

Mini promet

Novonastali moment s dionicom Ine i MOL-a cinično je komentirao na društvenoj mreži Twitter i naftni konzultant Jasminko Umičević, otkrivajući svoje mišljenje o cijeloj situaciji: “Dionica MOL-a u uzletu je nakon objave arbitražne presude. Čestitke svima u Hrvatskoj koji su pridonijeli”. Osvrnuo se i na Inu sličnim sarkastičnim komentarom: “Mediji u euforiji, dionica Ine na Zagrebačkoj burzi skočila više od devet posto, a ukupno prodano tek 60-ak dionica - mini promet 180 tisuća kuna”.

Slično su reagirali i burzovni analitičari. Ne uzbuđuju se previše oko novonastale situacije i malog buđenja burze niti misle, kako misle neki pojedinci, da će rast cijena Ininih dionica utjecati na finalnu cijenu otkupa. Roman Rinkovec, broker u Credosu, kaže da je to potpuno irelevantno.

- To su isključivo špekulativne igre. Čak ni ne vjerujem da sudjeluju veliki igrači, nego mali špekulanti koji pokušavaju nešto zaraditi. Uvijek se te špekulativne igre događaju u ovakvim okolnostima, bez obzira o tome što neki govore da je cijena dionice precijenjena jer je Ina devastirana. No, oni koji budu radili dubinsko snimanje, ako ga budu radili, valjda će odrediti realnu cijenu dionice - smatra Rinkovec, koji ne očekuje da će se tako brzo riješiti novonastala situacija s Inom niti da će se dva glavna dioničara, Ina i MOL, brzo i lako dogovoriti.

Oglasila se i Hanfa

No, u očekivanju tog dogovora cijena Inine dionica raste. U srijedu je zabilježila ponovni rast veći od devet posto, pri čemu je obujam trgovanja bio više nego dvostruko veći od 30-dnevnog prosjeka. I to unatoč tome, kako je istaknuo i Reuters, što je vlasnika promijenilo samo 28 dionica, s obzirom na to da je u slobodnom optjecaju samo mali dio Ininih dionica.

Zbog medijskih napisa o planu za preuzimanje, trgovanje Ininim dionicama stavljeno je u segment promatranja, a javila se i Hanfa ocjenom da izjavom premijera kako Hrvatska ide u proces vraćanja Ine nije nastala obveza objavljivanja ponude za preuzimanje te da je razvidno da se ta izjava odnosila na namjeru otkupa dionica koje drži MOL, a nije bila upućena svim dioničarima pa se ni ne može smatrati iskazivanjem namjere dobrovoljnog preuzimanja.

Lalovac: Zašto bismo uopće kupovali trgovačko društvo?

Do prije nekoliko dana politika je bila praktički složna s naumom Vlade da otkupi MOL-ov udio u Ini, no situacija se mijenja. Osim što se svi pitaju gdje pronaći sredstva za otkup, sve su se više počeli pitati i što nakon otkupa.

Tako se moglo čuti i mišljenje bivšeg ministra financija Borisa Lalovca (SDP) koji je u razgovoru za N1 televiziju izjavio da se ne slaže s najavom Vlade jer nema jasnog plana.

- Inine rafinerije nisu modernizirane i neće stvarati dodatnu vrijednost. MOL je od Ine stvorio trgovačku kompaniju i postavlja se pitanje zašto bismo uopće kupovali trgovačko društvo - upozorio je Lalovac.

Istaknuo je da nije razvidno kako će Vlada otkupiti većinski paket od MOL-a te kako cijela priča o otkupu dionica izgleda kao “kontrainformacija” puštena u javnost zbog vijesti da je Hrvatska izgubila arbitražu, a većina građana i dalje je emotivno vezana za Inu. (J.T.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:16