SLUČAJ HRABRO DIJETE

MAJKA NORE ŠITUM U DORHU 'Borimo se za to da se ne ukalja spomen na naše dijete'

Đana Atanasovska, majka male Nore Šitum u utorak je Državnom odvjetništvu predala dokumentaciju o Udruzi Hrabro dijete. U pratnji odvjetnika Deana Španovića donijela je DORH-u dokaze za, kako kaže, zlouptrebe položaja i ovlasti.

- Ne borimo se za novac, nego za to da se ne ukalja spomen na naše dijete. Zašto se novac koji je nakon Norina liječenja ostao na računu nije dao drugoj djeci? Molili smo vodstvo udruge da to učine, da pomognu drugim mališanima, ali oni su neprestano tvrdili da je riječ o zaključanom novcu. Kakav zaključani novac, to je besmislica. Želimo da taj novac iskoriste kako bi se pomoglo drugima - kaže Đana Atanasovska.

Državnom je odvjetništvu predala isplatnicu na 12 tisuća eura, za koju tvrdi da je ustanovljeno kako je falsiciran potpis gospođe koja je sredstva navodno primila. Problematično je i što se Đurđa Aleksić potpisala kao blagajnica na tom dokumentu, a zapravo je obična članica udruge. Riječ je o zloupotrebi ovlasti i falsificiranju, kaže Đana, a isplatnica je jedan od nepobitnih dokaza za to.

- Uočili smo niz neregularnosti. Evo, čitala sam da je revizija poslovanja udruge rađena u jednom restoranu, u prisustvu predsjednice udruge. To je nevjerojatno. Zašto nas nisu zvali na tu reviziju, nego samo njih? Uostalom, molim vas, u restoranu, pa kakava je to ozbiljnost? - pita se Đana.

Do Jasminke Žužić, predsjednice udruge Hrabro dijete, nismo uspjeli doći. Na telefone udruge nitko se ne javlja, a preko Facebook grupe su se kratko obratili javnosti.

- Evo taj "nestali novac"! Niti je nestao, a niti zamračen. Jadno i tužno je kad ljudi sude bez da čuju i pitaju drugu stranu. Do sada nas nitko nije pitao koliko nam je djece umrlo, koliko se još bori za život, a pogotovo kojoj sve djeci smo pomogli " dati kartu za život" kao maloj Nori. Mi nemamo PR agenciju koja nam organizira evente, niti imamo PR agenciju koja nam organizira press konferencije, mi smo mali ljudi, mala Slavonska Udruga Hrabro dijete koja je jedina stala iza Đane kada je to trebalo. Neka institucije ove države kažu da li ostala djeca koja čekaju svoju šansu za život imaju pravo na to ili ne? Tužno i jadno što radite ostaloj bolesnoj djeci za koju se svakodnevno borimo. No, istina i pravda uvijek na kraju pokažu tko je imao kakav cilj. Naš cilj su djeca - stoji u statusu, uz kojeg se nalaze fotografije računa udruge.

Podsjetimo, prošlog su tjedna roditelji Nore Šitum na press konferenciji medijima obznanili da im u Udruzi mjesecima nisu htjela reći gdje je novac koji je prikupljen za Noru.

Iako su tražili izvješća, nikad im nije rečeno koliko je točno sredstava prikupljeno. Kad su poslali pismeni zahtjev, tvrde, izbacili su ih iz Udruge i rekli im kako nemaju pravo na tu informaciju jer nisu više članovi. Inspekcijski nadzor nad radom udruge počeo je u ponedjeljak.

Ministrica Milanka Opačić potvrdila je kako su u slučaju humanitarne akcije napravljene brojne nepravilnosti: novac se sakupljao na privatni račun obitelji te na opći račun udruge Hrabro dijete, umjesto da je za Noru otvoren poseban račun.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 22:14