DIPLOMATSKO ŠAMARANJE

MAĐARSKI ŠEF DIPLOMACIJE BIJESAN 'Dosta mi je predizborne kampanju u Hrvatskoj... Milanoviću, ostavi Srbe i nas na miru!'

 AFP

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto poručio je premijeru Zoranu Milanoviću da Srbe i Mađare ostavi na miru, te da vlade Srbije i Mađarske nikada nisu imale dogovor oko toga kojim smjerom će se izbjeglice kretati. Istodobno mu je poručio, piše Blic , da predizbornu kampanju vodi unutar Hrvatske.

'Razumijem da je u Hrvatskoj već počela predizborna kampanja, pa imam samo jedan zahtjev hrvatskom premijeru, a to je da nas ostavi na miru. I Srbe i Mađare po tom pitanju. Mi nećemo glasati na hrvatskim izborima i nas ne mora uvijeravati u bilo što, već neka predizbornu kampanju vodi unutar granica Hrvatske”", rekao je Szijjarto u intervjuu za Tanjug.

Također, mađarski ministar vanjskih poslova tvrdi da nikada nije postojao dogovor mađara i srba oko rute migranata: 'Niti bilo šta vezano za Hrvatsku. Zašto bi to radili? Kad se sretnemo s članovima Vlade Srbije ili premijerom Aleksandrom Vučićem, pričamo o našoj suradnji, a ne o Hrvatskoj. Zašto bi?!'

Szijjarto je kritizirao, kako prenosi Blic, i ultimatum koji je Hrvatska postavila srpskim vlastima, te napominje da je to protiv europskih vrijednosti, solidarnosti i ponašanja'.

Na pitanje postoji li mogućnost da Hrvatka zbog toga bude kažnjena od strane EU, odgovorio je:

'Oni se ne ponašaju u skladu s EU pravilima, Hrvatska ne registrira migrante koji ulaze na teritorij Hrvatske, i ne ponašaj se u skladu s međunarodnim konvencijama, prema kojima bi EU trebala tretirati migrante. Hrvati ih samo dostave Mađarskoj.

Za 24 sata se pokazalo da Hrvati ne mogu ispoštovati EU regulative po tom pitanju. I onda je Milanović demonstrativno najavio da neće poštovati EU pravila i da će poslati u Mađarsku grupu tisuće ljudi bez prethodnog obavještenja'.

Za suradnju sa Srbijom, pak, ministar vanjskih poslova imao je samo riječi hvale: 'S druge strane, sa Srbijom nikad nismo imali tako dobre i efikasne odnose kakve imamo sada. A mnogo smo radili kako bi to postigli. Naša dva premijera su se posebno potrudila, dva ministra vanjskih poslova također', rekao je Szijjarto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:51