ČELNIK MOL-A OSTAJE NEDOSTUPAN HRVATSKOM PRAVOSUĐU

Mađarske tajne službe odbile Bajića: Ne damo vam Hernadija, to može ugroziti sigurnost države!

Hrvatsko Državno odvjetništvo ovih je dana dobilo i drugu odbijenicu mađarskih kolega
 Sandra Šimunović/CROPIX i Globus

ZAGREB - I samo uručivanje poziva osumnjičeniku Zsoltu Tamasu Hernadiju, generalnom direktoru MOL-a, za Državno odvjetništvo Republike Mađarske predstavlja kršenje interesa nacionalne sigurnosti.

Hrvatsko Državno odvjetništvo ovih je dana dobilo i drugu odbijenicu mađarskih kolega, koja je pročitana na jučerašnjem nastavku suđenja bivšem premijeru Ivi Sanaderu, optuženom da je s Hernadijem dogovorio mito od 10 milijuna eura za prepuštanje upravljačkih prava nad Inom MOL-u.

Svojstvo osumnjičenika

Glavno državno odvjetništvo Mađarske, načelnik uprave za istaknute i vojne stvari u Budimpešti, preko ministarstava pravosuđa dviju zemalja dostavio je hrvatskoj strani odgovor u kojemu prvo ističu da su hrvatska tijela već u lipnju prošle godine putem međunarodne pravne pomoći od glavnog državnog odvjetnika Mađarske zatražila ispitivanje generalnog direktora MOL-a Zsolta Hernadija u svojstvu osumnjičenika. Pozivajući se na stajalište mađarskog Ureda za zaštitu ustavnog poretka, odbili su udovoljiti zahtjevu hrvatskih kolega “s obzirom na to da bi provedba traženih proceduralnih aktivnosti te ustupanje podataka predstavljalo prijetnju za sigurnost Republike Mađarske”.

Je li za ovo Sanader uzeo 10 |milijuna eura: TAJNI protokol |koji Mađarima daje svu vlast u Ini

U odgovoru podsjećaju da je, na temelju podataka koje je dostavila hrvatska strana, u Mađarskoj naložena i provedena istraga zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela davanja mita u međunarodnim odnosima, te da je rezultat te istrage opovrgnuo postojanje sumnji. Mađari ističu da su dokumentaciju iz istrage dostavili hrvatskoj strani. (...)

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 18:11