HRVATSKI PREGOVORI S EU

Mađari: Još je moguć kraj u lipnju

Mađari, čiji se ciljevi otkad su preuzeli predsjedanje EU baši ne ostvaruju, još uvijek vjeruju u zaključenje pregovora u lipnju
 Goran Mehkek / Cropix

BRUXELLES - Mađarsko predsjedništvo Europske unije vjeruje da se još uvijek može postići cilj zaključenja pristupnih pregovora Hrvatske tijekom njihova predsjedavanja EU, znači do kraja lipnja. U priopćenju koje je Predsjedništvo EU dalo nakon izvješća Komisije o poglavlju Pravosuđe, navodi se kako bi pregovori mogli biti zaključeni u mjesecu lipnju, ali mađarsko Predsjedništvo želi podsjetiti Hrvatsku na važnost brze i potpune provedbe preostalih obveza koje mora ispuniti. Budu li ti uvjeti ispunjavani odgovarajućim tempom, Mađari i dalje vjeruju da je taj cilj ostvariv sukladno predviđenom kalendaru.

Mađarski neuspjesi

Mađarskom predsjedništvu EU baš i ne ide dobro u ispunjavanju prioriteta koje su zacrtali prije preuzimanja kormila EU u siječnju ove godine. Rumunjska i Bugarska nisu uspjele ući u Schengen u proljeće ove godine. Zato bi zaključenje pregovora s Hrvatskom bilo od velike važnosti za Mađarsku. Ako se to ne dogodi, ostaje cilj da se pregovori zaključe u jesen tijekom poljskog predsjedavanja EU.

Sve je na Hrvatskoj

Zato, prema diplomatskim izvorima, Mađarska uz potporu nekih drugih država pokušava progurati zaključenje pregovora s Hrvatskom do lipnja. “Nitko u tome ne bi pomogao Mađarskoj više nego sama Hrvatska ispunjavanjem uvjeta. Čini se da je Mađarskoj do toga stalo više nego samoj Hrvatskoj”, rekao nam je jedan diplomat EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:42