NAJLJEPŠI DAR

Lydia (1) je živa jer je dobila srce dječaka iz Siska

Dirljiva priča: Organ dječaka iz Siska djevojčicu iz V. Britanije spasio je dan uoči njezina prvog rođendana

ZAGREB - Daily Mirror objavio je jučer dirljivu priču o transplantaciji srca maloj Lydiji kojoj je hrvatski mališan doslovno u posljednji trenutak spasio život, dan uoči njezina prvog rođendana.

Transplantacija je trajala 12 sati, a liječnici su rekli da je je djevojčica mogla umrijeti u roku od nekoliko dana da se nije našao podudarni organ. Zbog njezina teškog stanja pokrenuta je žurna međunarodna potraga preko Eurotransplanta ne bi li se pronašlo novo srce. Lydia je imala sreću jer je upravo njoj najbolje odgovaralo Alenovo srce.

Tri srčana udara

Roditelji male Britanke, Heather Findlay i Gary Sayle, rekli su da je vijest da je pronađeno srce za njihovu djevojčicu donijela pravo olakšanje. Naime, Lydia je posljednja dva mjeseca provela u bolnici u vrlo teškom stanju.

- Došla sam u fazu da je svaki poziv iz bolnice za mene bio stresan jer sam se bojala loših vijesti - kaže Heather. Inače, Lydia je rođena kao zdrava beba ali prije nekoliko mjeseci iznenada je izgubila apetit i nije jo bilo dobro, a liječnik je dijagnosticirao upalu uha. Njezino se stanje nije poboljšavalo ni nakon terapije i liječnički nalazi pokazali su da Lydia ima kardiomiopatiju, bolest srčanog mišića, što je bila posljedica infekcije.

S obzirom na to da srce više nije moglo pumpati krv, priključena je na tzv. umjetno srce - Berlin Heart, a potom je sve ovisilo o tome hoće li se u što kraćem vremenu naći podudarno srce. Nada je bila minimalna, a Lydia je u međuvremenu imala čak tri srčana udara, što se često događa kad su pacijenti priključeni na umjetno srce.

- Imali smo sreću i ona se dobro oporavlja nakon operacije pa očekujemo da će uskoro izaći s intenzivne njege - kaže Heather. Britanski transplantacijski tim prošlog je četvrtka došao u u Hrvatsku po srce i tada je još jedanput potvrđena podudarnost tkiva primateljice i donora - izvješćuje Daily Mirror.

Zahvalni roditelji

Transplantacija je počela u dva sata iza ponoći drugog dana u Newcastle’s Freeman Hospital. Majka i otac male Lydije sada uče kako treba davati lijekove protiv odbacivanja organa koje Lydia mora uzimati doživotno nakon što izađe iz bolnice.

Dakako, neprestano ponavljaju da su neizmjerno zahvalni malom donoru i njegovim roditeljima na nesebičnosti koju su pokazali. Također, kažu kako vjeruju da će njihova priča sa sretnim završetkom potaknuti mnoge na donorstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 11:03