'NEDJELJOM U 2'

Luka Bebić: Sanadera ću, ne daj Bože, posjećivati i u zatvoru. On će ostati moj prijatelj

Ostao je pri svojoj tezi da je, u slučaju koruptivnih radnji, netko u HDZ-u za to znao...
 HTV

ZAGREB - Kakav god bio ishod procesa protiv Ive Sanadera, on će ostati moj prijatelj. Možda ću ga, ne daj Bože, posjećivati i u zatvoru. Posjetio bih ga i prije, iako je izrazio želju da ga se ne posjećuje, ali se bojim da javnost ne bi znala razdvojiti prijateljstvo i moju funkciju - rekao je gostujući u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2, predsjednik Sabora Luka Bebić .

S utamničenim bivšim premijerom počeo se, rekao je, družiti 1992. tijekom intenzivnih aktivnosti u X. Izbornoj jedinici, te je s njime znao “zapjevati i proveseliti se”, zbog čega se u Sanaderovom društvu osjećao opušteno, a prijateljstvo su kasnije produbili.

Bebić opet nije htio zauzeti stav oko afera koje se već dulje vrijeme pletu oko HDZ-a jer vjeruje u “presumpciju nevinosti”, a istrage i medijske napise nazvao je “selektivnima” sa “elementima histerije”. Ostao je pri svojoj tezi da je, u slučaju koruptivnih radnji, netko u stranci za to znao.

- Ako nitko nije ništa znao, onda toga nije ni bilo - rekao je.

Unatoč inzistiranju voditelja Aleksandra Stankovića, Bebić se nije htio ispričati za eventualnu štetu koju je HDZ korupcijom nanio Hrvatskoj, rekavši kako najprije treba utvrditi što se točno dogodilo.

- Zbog čega inzistirate na isprici? Neću se ja sada apstraktno ispričavati. Ja sam se puno puta ispričavao svojim biračima, kada nešto nisam učinio ili nisam ispunio obećanje - rekao je Bebić.

Predsjednik Sabora osvrnuo se i na tešku ekonomsku situaciju u zemlji, zauzevši stav kako je ona dijelom izazvana svjetskom krizom, ali i slabostima unutar sustava.

- No, Vlada je imala hrabrosti i za neke nepopularne mjere, dok su drugi podržavali nerealne zahtjeve. Zar nije demagogija podržavati svakog živog tko nešto traži? - pitao je Bebić. Smatra kako će HDZ na izborima proći puno bolje nego što govore ankete, ali i da će “prevladati situaciju u kojoj se nalazi”.

Osim što je branio predsjednicu svoje stranke, Luka Bebić kao da je poslušao i njezine modne naputke. U emisiji se, naime, pojavio s brošem u obliku hrvatske zastave.

Komentirajući svoj nadimak ' barba Luka', dobiven zbog navodnog klijentelizma i pogodovanja pri zapošljavanju Ivana Medaka na mjesto u upravi Hrvatskih željeznica, Bebić je rekao kako je cijela priča lažna.

- Točno je da sam ja njega preporučio, čovjek je magistar i dobrovoljac Domovinskog rata, ali na kraju moja preporuka nije poslušana - rekao je Luka Bebić, budući politički umirovljenik. Ponovio je kako će se u mirovini baviti svojim maslinama i klementinama, ali i pisanjem memoara koje je već započeo, a u kojima, između ostalog, detaljizira svoj “složen odnos” sa Vladimirom Šeksom.

Na pitanje osjeća li se, kao bivši član Saveza komunista zajedno s Jadrankom Kosor, dotaknut izjavama čelnika Europske pučke stranke Antonia Lopeza na nedavnom Izvještajnom saboru HDZ-a kako je “ljevica imala 50 godina vremena da Hrvatsku uvede u Europu”, Bebić je odgovorio kako ni on ni Kosor nisu imali utjecaja na državnu politiku. Priznao je da je kao mladić bio komunistički idealist, ali se razočarao u taj sustav 1969., prilikom posjete Rusiji,jer je ustanovio da je “to veliki zatvor”.

- U nas je bilo bolje, moglo se dobiti putovnicu i zaposliti u Njemačkoj - naveo je kao jednu od prednosti socijalizma u bivšoj državi predsjednik Sabora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 18:38