ZAVRŠETAK LJETNOG ZASJEDANJA

Luka Bebić: Mi smo u 20 godina prošli zahtjevan put od rata. Teško je naći takvu zemlju

Bili smo u pravu kad smo rekli da Sabor neće biti usko grlo zbog usklađivanja zakonodavstva s EU, rekao je Bebić na konferenciji za novinare
Zagreb, 290411.Hrvatsko narodo kazaliste.Proslava 150. godisnjice utemeljenja Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Hrvatskom narodnom kazalistu. Na fotografiji: Predsjednik Sabora Luka Bebic drzi svecani govor.Foto: Zeljko Grgic / CROPIX
 Zeljko Grgic / CROPIX

ZAGREB - Bila je prilično dinamična aktivnost Sabora, posebno zbog usklađivanja zakonodavstva s EU. Bili smo u pravu kad smo rekli da Sabor neće biti usko grlo u tome. No, koliko je to utjecalo na kvalitetu o tom po tom - rekao je danas predsjednik Sabora Luka Bebić na konferenciji za novinare povodom završetka ljetnog zasjedanja Sabora. Upitan da komentira činjenicu kako je ovo zasjedanje bilo obilježeno neuobičajenim brojem udaljavanja zastupnika sa sjednice zbog kršenja Poslovnika, Bebić je rekao da se on uvijek trudio smiriti situaciju.

Saborski zastupnici izglasali nove zakone o gradnji i otišli na ljetni odmor

- To su bile neke ekscesne situacije, ali nisam siguran da smo uvijek postupali uspješno - ocijenio je Bebić. Novinari su pitali Bebića za mišljenje i o tome da je ovaj saziv sabora rekorder i po broju skinutih zastupničkih imuniteta, pritvorenih i osuđenih zastupnika.

- Mi smo u 20 godina prošli zahtjevan put od rata, uspostavljanja institucija do međunarodnih integracija. Teško je naći takvu zemlju. Naravno da je u svemu tome bilo kršenja zakona, ali i to smo rješavali. Pravna država je proradila na efikasniji način - odgovorio je Bebić.

Na pitanje novinara donose li se zapravo odluke prvo negdje drugdje, a onda tek formalno u Saboru, Bebić je rekao kako je normalno da svaki pojedinačni Klub zastupnika prvo samostalno raspravi o onome što će biti u parlamentu. O suradnji s matičnim Klubom zastupnika HDZ-a, s kojim se znao sukobljavati zbog vođenja sjednica, Bebić je rekao da kao predsjednik Sabora, iako izabran od većine, mora uspostaviti ravnotežu i da surađuje i s drugim zastupničkim klubovima.

Predsjednik Sabora zahvalio se novinarima na praćenju Sabora, “koji su to bolje radili nego u prošlosti, ali naravno još nismo zadovoljni”.

134 tisuće kuna za službena putovanja Marije Pejčinović Burić (HDZ)

U ljetnom zasjedanju Sabora od 26. siječnja do 15. srpnja, Sabor je zasjedao 55 dana, odnosno 330 radnih sati. Prema saborskoj statistici koja je podijeljena jučer novinarima, u tom je periodu doneseno 175 zakona, od čega je 33 usklađeno s EU. Čak 90 posto zakona u ovih pola godine doneseno je po hitnom postupku. Najveća sredstva za službena putovanja u inozemstvo (za dnevnice, prijevoz i smještaj) od 1. siječnja do 30. lipnja izdvojena su za HDZ-ovu zastupnicu Mariju Pejčinović Burić - 134 tisuće kuna. Slijede SDP-ovi zastupnici, potpredsjednik Sabora Neven Mimica (129 tisuća kuna), Vesna Škulić (98 tisuća kuna), Tonino Picula (90 tisuća kuna) te Gvozden Flego (67 tisuća kuna). U istom periodu troškovi putovanja predsjednika Sabora Luke Bebića, iznosila su ukupno 43,7 tisuća kuna (od čega oko 32 tisuće kuna za putovanja u inzemstvo).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:46