PRVA PREDIZBORNA KAPANJA KOJU HDZ POČINJE ZADUŽENJEM U BANCI

Luka Bebić htio je založiti imovinu za Sanadera. Hoće li je dati i za HDZ?

ZAGREB - Zbog blokade HDZ-ove središnjice vladajuća stranka našla se u još jednom problemu. Predizbornu kampanju namjeravali su, kako je priznala predsjednica stranke Jadranka Kosor, financirati kreditom za koji bi zalog dali upravo zgradu na Trgu žrtava fašizma. Kako to sada više nije moguće Kosor je našla novo rješenje - članovi vrha stranke dati će osobne mjenice za stranački kredit.

Ako zaista bude potrebno da ljudi iz vrha HDZ-a radi kredita jamče i osobnom imovinom, to im ne bi trebao biti problem.

Stan bez hipoteke

Od 20 članova Predsjedništva gotovo svi imaju vrijednu imovinu koju bi mogli dati kao zalog za stranački kredit. Prije svega Jadranka Kosor, čiji stan od 89 kvadrata u Šeferovoj ulici, za razliku od nekretnina nekih njezinih kolega, nije opterećen hipotekom. Najviše bi, sudeći po podacima iz njihovih imovinskih kartica, stranci mogli pomoći Vladimir Šeks , Božidar Kalmeta i Branko Bačić. Svi oni imaju po tri nekretnine koje nisu kupovali uz pomoć kredita pa se može pretpostaviti da mogu biti zalog za stranački kredit. Po dvije nekretnine bez tereta imaju Ivanka Roksandić, Jasen Mesić i Petar Selem. Potpredsjednik Vlade Petar Čobanković mogao bi, primjerice, ako već ne može kuću koja je pod hipotekom, založiti vrijedne vinograde. Zemljište bi za stranku mogao dati i njegov kolega Darko Milinović s obzirom na to da je kuću, stan i apartman kupio na kredit.

Troškovi kampanje

Premda je predsjednik Sabora Luka Bebić radi Sanaderova puštanja na slobodu bio spreman založiti kuću u dolini Neretve, za stranku vjerojatno neće trebati ništa. Teško je, naime, očekivati da bi Kosor osobne mjenice radi financiranja kampanje tražila od članova vodstva koji ne idu na izbore poput Bebića, Andrije Hebranga ili Branka Vukelića, koji je teško bolestan. U svakom slučaju, ne bi trebao biti problem od članova Predsjedništva skupiti imovinu vrijednu 10 milijuna kuna.

Teško, naime, da će HDZ-u trebati veći kredit s obzirom na to da su troškovi kampanje ionako ograničeni na ukupno 16,5 milijuna kuna, a samo su iz prošle godine prenijeli 10,2 milijuna kuna viška prihoda.

Stoga izvori iz vrha stranke otkrivaju da je najava Jadranke Kosor bila prije svega namijenjena motiviranju birača koji se nakon svih afera i otvaranja istrage okreću od stranke, a ne stvarnoj potrebi za kreditom.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 14:40