VOJNI VRH

Lucić: Spakirat ću se kad mi kažu da idem

Šef države i predsjednica Vlade nisu još postigli dogovor tko bi mogao naslijediti najdugovječnijeg šefa Glavnog stožera od osnutka Hrvatske vojske
 Siniša Sunara/CROPIX

ZAGREB - Nema dogovora između premijerke Kosor i mene o promjeni načelnika Glavnog stožera Hrvataske vojske.

Načelnik suvereno raspolaže cijelim sustavom i obavlja svoj posao - rekao je kratko poslije ponoći 1. siječnja predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Stjepan Mesić u Zapovjedno-operativnom središtu Ministarstva obrane, gdje je dočekao Novu godinu.

Time je, prema svemu sudeći, stavljena točka na Mesićev pokušaj da nekoliko tjedana prije završetka mandata i u jeku predsjedničkih izbora promijeni čelnog čovjeka vojske i vojno-obavještajne službe.

Otvoreni sukob

Sam general Lucić tom je prilikom rekao da će se pakirati kada dobije odluku i da se nikada nije spakirao unaprijed.

Jutarnji list je prije deset dana prvi objavio da Mesić želi smijeniti načelnika Glavnog stožera, generala Josipa Lucića i postaviti generala Darka Grdića, ravnatelja Vojno-obavještajne agencije. Na Grdićevo mjesto trebao je imenovati njegova sadašnjeg zamjenika, generala Ognjena Preosta.

Ta Mesićeva namjera prouzročila je prvi otvoreni sukob između njega i premijerke Jadranke Kosor.

Za smjenu vojnog vrha predsjedniku je potrebno odobrenje premijerke.

Zbog toga je odmah nakon povratka iz Rusije Mesić razgovarao s premijerkom i ministrom obrane Brankom Vukelićem.

Konačan dogovor nije postignut. Kako doznajemo, ranije je obavijestio i generala Lucića da će ga smijeniti, što je njega šokiralo.

Dodir s preustrojem

Andrija Hebrang i Vladimir Šeks premijerki su savjetovali da ne pristane na Mesićeve želje.

Sam predsjednik žestoko se obrušio na premijerku i ministra obrane ustvrdiši u razgovoru za Jutarnji da su njih dvoje otkrili da on želi promijeniti zapovjednika vojske.

U takvoj atmosferi premijerki nije preostalo ništa drugo nego da Mesiću dade negativan odgovor.

Sam Mesić nije javno objasnio zašto želi promijeniti Lucića nešto više od godinu i pol nakon što ga je imenovao za načelnika u drugom petogodišnjem mandatu.

Ovaj Mesićev pokušaj, tvrde naši sugovornici, pokazuje potrebu da se procedure promjena u vojnom vrhu moraju preciznije definirati i da procedura mora biti transparentnija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 05:18