ODGOVOR NA KRITIKE

LJUTITI LINIĆ UZVRATIO UDARAC 'Ti ljudi slabo poznaju financije, spavali su 10 godina'

'Vlada je u samo tjedan dana povećala javni dug za 4 milijarde kuna', poručili su jučer iz Instituta za javne financije, a danas im je uzvratio ministar financija
 Dragan Matić/Cropix

Ministri zaduženi za ekonomiju u Vladi Zorana Milanovića obrušili su se danas na upozorenje Instituta za javne financije (IJF) da se Vlada u samo tjedan dana na telefonskim sjednicama zadužila za četiri milijarde kuna.

Najoštriju reakciju odaslao je ministar financija Slavko Linić, koji je uoči sjednice Vlade, prve u ovoj godini, poručio da je način kratkoročnog zaduživanja njegov posao, a ne posao stručnjaka.

„Ne bih htio komentirati ljude koji slabo znaju financije. Neka mi netko odgovori što učiniti s HAC-om i ARZ-om, te kredite treba vraćati, a nisam ih čuo. Isto tako, restrukturiranje željeznica kasni 10 godina, neka mi objasne to su spavali 10 godina“, ljutito je poručio Linić.

„Stručnjaci neka se bave našim dugovima i kako ih riješiti, tada ću ih cijeniti. Želim znati što je njihovo rješenje o monetizaciji i koncesijama nad autocestama. Očito, boje se građana i skrivaju svoje mišljenje i znanje“, zaključio je Linić.

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić kazao je pak novinarima da Vlada mora refinancirati 50 do 55 milijardi kuna, te da za to mora imati širok spektar izvora financiranja. Podsjetio je da se tu radi o dugovima koji su nastali u proteklih 10 godina.

„Vlada mora iskoristiti sve što joj stoji na raspolaganju. Nema tu ništa tajnovito“, istakao je Grčić.

Na kritike IJF-a osvrnuo se i ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, koji ih je ocijenio dobronamjernima. Odbacio je, međutim, tvrdnje da se Vlada zadužuje telefonski.

„Možda je sjednica bila telefonska, ali jasno je da je taj novac potreban i mi smo to morali odraditi“, kazao je Maras, dodavši kako je sve u skladu s proračunom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:56