USUSRET IZBORIMA

Ljevica sporazum potpisuje u subotu, ponuda ide i IDS-u

Sporazum definira mandate, ali ostavlja svakoj stranci odluku o imenima na listi
Pula, 030115.Izvanredna konferencija za medije u IDS-u. Boris Miletic predsjednik IDS-a odrzao konferenciju za medije na temu decentralizacija i regionalizacija Hrvatske.Na fotografiji: Boris Miletic.Foto: Goran Sebelic / CROPIX
 Goran Sebelic / CROPIX

Napokon se definirao koalicijski sporazum nove lijevo-liberalne koalicije koji bi SDP, HNS, HSU, Laburisti i A HSS trebali potpisati ovu subotu u Zagrebu. Iako IDS još nije dogovorio koaliciju, u predizbornom sporazumu predviđena su i njihova mjesta na listama, a sporazum će se, doznajemo iz vrha SDP-a, poslati i njima na razmatranje. Predizborni sporazum će, kako neslužbeno doznajemo, biti vrlo kratak - na svega dvije stranice, a napravljen je po uzoru na onaj Kukuriku koalicije otprije četiri godine.

Njime će se, otkriva naš izvor iz SDP-a, definirati tek dogovor o zajedničkom izlasku na izbore, broju izglednih mjesta na listama za svakog od partnera, participiranje partnera u financiranju izborne kampanje te zabrana koaliranja s HDZ-om. Cijela koalicija će moći maksimalno potrošiti 15 milijuna kuna na kampanju, ali zbog čekanja IDS-a još nije dogovoreno koliko će tko participirati. Pretpostavlja se da će stranke trošak podijeliti razmjerno broju mandata. Zna se samo da će SDP kao najveća stranka s najviše mandata dati i najviše novca. - Prema sporazumu koji smo napravili, SDP-u bi trebalo pripasti 56 izglednih mjesta, HNS-u 7,5, odnosno sedam sigurnih te manje sigurno 9. mjesto u 3. izbornoj jedinici, HSU tri mjesta kao i Laburistima, ali i IDS-u, a jedno mjesto A HSS-u - sedmo u 2. izbornoj jedinici - otkriva naš sugovornik. Da su IDS-u vrata širom otvorena i da Milanović računa s njima, potvrđuje i sadržaj predizbornog sporazuma.

Stoga će sporazum biti ponuđen na potpisivanje i predsjedniku IDS-a Borisu Miletiću. Teško je očekivati da će ga on potpisati u subotu kada će to Milanović učiniti s Vesnom Pusić, Silvanom Hreljom, Nansi Tireli i Stankom Grčićem, budući da je i u prošlu nedjelju ponovio kako će odluku o koaliciji donijeti Savjet IDS-a sredinom rujna i to na osnovi programa koji jamči decentralizaciju, što je njihov glavni uvjet. Sporazum definira saborske mandate, ali ostavlja prostor svakoj stranci da odluči koga će staviti na listu, ali isto tako to mora raditi u dogovoru s partnerima. U sporazumu se ne spominju mjesta u izvršnoj vlasti, odnosno Vladi, ali kako kažu u SDP-u, svatko će dobiti mjesta u Vladi s obzirom na broj osvojenih mandata.

Budući da se IDS sigurno neće do subote predomisliti i potpisati sporazum, vjerojatno će se u jednom dijelu spomenuti i mogućnost širenja koalicije, te suradnja s drugim strankama. U SDP-u razmišljaju o tome da se savezu formalnu ili neformalno priključe još neki nezavisni pojedinci, a suradnja sa SDSS-om, na način da će se njihovi kandidati naći na zajedničkim listama u dvije izborne jedinice, već je praktički dogovorena. Iako se potpisivanje sporazuma planiralo obaviti u Primorsko-goranskoj županiji ili Istri, koje su utvrde ljevice, taj se događaj ipak zbog IDS-a prebacio u Zagreb.

Programske smjernice buduće koalicije radit će se naknadno jer će svaka stranka imati neke svoje želje. Kada je riječ o imenu, i to će se definirati do kraja tjedna, a najizglednije je da se koalicija nazove Demokratska. Iako će tu odluku na kraju donijeti SDP-ov PR tim na čelu s Amerikancem Alexom Braunom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:27