DRŽAVNE REZIDENCIJE SU IM NA RASPOLAGANJU

Ljeto iz snova: Šef Vrhovnog suda B. Hrvatin ljetuje na Brijunima za 280 kuna na dan!

Branko Hrvatin voli Brijune. Zahvaljujući tome što je predsjednik Vrhovnog suda, ima pravo koristiti luksuzne rezidencijalne objekte u vlasništvu države za službene i osobne potrebe.

Stoga je prvi čovjek najvišeg suda u Hrvatskoj odlučio ljeto provesti sa suprugom u Vili Kaštel na Brijunima. Na 15 dana unajmio je apartman broj devet u vili čija je površina oko 50 kvadrata, o kojoj se skrbi Agencija za upravljanje državnom imovinom, a gdje se svojedobno odmarao splitski gradonačelnik Željko Kerum sa svojom Fani. Ta vila nije u sklopu rezidencijalnog dijela Brijuna, koji čuva vojska, nego se nalazi na Velikom Brijunu, preko puta bivših vojnih hotela u kojima borave članovi glumačke družine Ulysses.

- Ljetovat ću u Vili Kaštel. Imam na to pravo i, da odmah bude jasno, sam plaćam ljetovanje. Apartman 9 nije neki luksuz, skromno je uređen. Znate kakvi su apartmani na Brijunima - kaže Hrvatin koji je tamo ljetovao i lani.

Doručak 50 kuna

Ljeto na Brijunima provest će i predsjednik Ivo Josipović. U kojem rezidencijalnom objektu će biti smješten i koliko dugo, u Agenciji za upravljanje državnom imovinom nisu nam željeli reći.

Rezidencije na Brijunima koje visoki hrvatski dužnosnici mogu koristiti za osobne i službene potrebe su Vila Brijunka, Bijela vila, Vila Jadranka, Kaštel, otok Vanga i otok Galija. Isto tako mogu otići na godišnji odmor ili primiti nekog uvaženog gosta u Vili Kovač na otoku Hvaru. Troškove korištenja rezidencija za službene potrebe snosi tijelo državne vlasti čiji dužnosnik koristi objekt, dok troškove za osobne potrebe podnosi sam dužnosnik.

Pravo na korištenje imaju predsjednik države, Vlade, Sabora, Ustavnog i Vrhovnog suda. Na zahtjev predsjednika, premijera ili šefa Sabora, objekte mogu koristiti i strani dužnosnici, saborski zastupnici te ministri.

Na Brijunima, u Vili Jadranka, o svom je trošku ljetovala i Jadranka Kosor, a na rajskom otočju uživali su i premijeri Sanader i Račan. Sanader je ljetovao sa suprugom, kćerima i njihovim dečkima te prijateljem Marijem Zubovićem i njegovom suprugom. Račan je na Brijunima ljetovao s prijateljima Josipom Lekom i Damirom Vrhovnikom.

Hrvatin kaže da dnevni najam stoji 280 kuna. - Naravno, to je samo apartman. Doručak je oko 50 kuna, dok je večera u obližnjem hotelu 130 kuna - kaže Hrvatin, čija mjesečna plaća prema imovinskoj kartici iz 2011. iznosi oko 22.100 kuna neto.

Zašto baš državna rezidencija kada si sa svojim primanjima možete priskrbiti ljetovanje u bilo kojem hotelu ili apartmanu, pitamo.

- Mislim da je to u redu. Prije nekoliko ljeta bio sam u apartmanima na Hvaru čiji vlasnik ima neke sporove na Općinskom sudu u Splitu.

Državna rezidencija

Odmah su počele priče zašto boravim kod njega. Slično bi se pričalo da ljetujem u nekom hotelu čiji vlasnici imaju sudske sporove. Ili da sam smješten kod imućnijih prijatelja. E da ne bi bilo tih priča, ljetujem u državnoj rezidenciji - objašnjava Hrvatin.

Najpoznatiji gosti Brijuna kroz povijest

Brijunsko otočje, bez obzira na zapuštenu infrastrukturu, bilo je i ostalo sinonim za glamur. Još početkom 20. stoljeća ondje su se odmarali austrijski nadvojvoda Franjo Ferdinand, slikar Gustav Klimt, kompozitor Richard Strauss, književnici George Bernard Shaw, Thomas Mann i mnogi drugi. No, pravi procvat otočje je doživjelo 50-ih godina, kada je Tito na otočju napravio rezervat za suradnike i internacionalni jet set. Na Brijunima se odmarao i održavao sastanke sa suradnicima i Franjo Tuđman, dok je Stjepan Mesić tamo 2007. ugostio cijeli diplomatski zbor.

Tito

Statistika kaže da je Josip Broz na Brijunima ugostio 90 predsjednika država iz 60 zemalja. Osim što je s Nasserom i Nehruom potpisao Brijunsku deklaraciju, ugostio je de Gaullea, Brandta, Brežnjeva, Churchilla, Hruščova, Sadata, Sadama Huseina, kubanskog predsjednika Fidela Castra i mnoge druge.

Sophia Loren

Kada je 1970. na projekciji filma “Bitka na Neretvi” u Puli bila Sophia Loren, Tito ju je ugostio u jednoj od svojih vila. Na Brijunima je bila nekoliko dana sa suprugom Carlom Pontijem.

Burton i Liz Taylor

Nakon što su 1971. pogledali “Bitku na Sutjesci”, u kojoj Richard Burton glumi Tita, počastili su se koktelima i otišli na Brijune. Tito je bio oduševljen Burtonom pa ga je nagovorio da produlji ljetovanje.

Angelina Jolie

Poznata glumica Brijune je posjetila lani kako bi pogledala svog prijatelja Radu Šerbedžiju u ulozi kralja Leara.

Ivica Račan

Ivica Račan je na Brijunima ljetovao s prijateljima Josipom Lekom i Damirom Vrhovnikom.

Jadranka Kosor

Bivša premijerka na Brijunima je ljetovala u Vili Jadranka. Uz omiljenu destinaciju na Braču, Kosor je na Brijunima odmarala nekoliko dana, a s njom je bio sin Lovro Škopljanac.

Borut Pahor

Bivši slovenski premijer u ljeto 2010. odmarao se u Vili Brijunka u društvu nevjenčane supruge Tanje Pečar. Na Brijune je došao na poziv svoje prijateljice Jadranke Kosor.

Obitelj Borisa Tadića

Tadićeva supruga Tanja i kćeri Maša i Vanja tri su dana provele u Vili Jadranka. Tadićevu obitelj u goste je pozvao predsjednik Josipović pa je samim time trošak njihova kratkog ljetovanja podmirila hrvatska država.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:23