ROK 60 DANA

LINIĆEV RAT S NEPLATIŠAMA Od danas tko ne plati u roku ili se ne uspije nagoditi, ide u stečaj

 Dragan Matić/CROPIX

Hrvatske tvrtke od danas moraju plaćati svoje dugove u maksimalnom roku od 60 dana, dok je taj rok za državu i lokalnu samoupravu još rigorozniji - 30 dana.

Kada uđu u blokadu, tvrtke mogu pokušati riješiti dugove s vjerovnicima predstečajnom nagodbom, a ako to ne uspiju, slijedi im stečaj. Naime, s današnjim danom na snagu stupa novi Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi kojim ministar financija Slavko Linić kreće u veliku borbu s nelikvidnošću koja je dosegnula alarmantnih 44 milijarde kuna.

Presudnih 120 dana

Postupak predstečajnih nagodbi moguć je već od danas za sve tvrtke u blokadi, a provodit će se u uredima Fine u kojima će sjediti tročlano vijeće, čije članove imenuje Ministarstvo financija. Predstečajne nagodbe moguće su samo ako se dužnik i vjerovnici uspiju dogovoriti, a za to imaju rok od 120 dana. Prema najavama iz Ministarstva financija, već je formirano 60 nagodbenih vijeća: 25 u Zagrebu, 14 u Splitu, 13 u Rijeci i osam u Osijeku. U prvom valu glavni kandidati za predstečajne nagodbe je 55 tisuća tvrtki koje su u blokadi više od godinu dana.

Cilj je predstečajnom nagodbom ipak pokušati izbjeći stečaj koji se već pokazao kao neefikasno rješenje za tvrtke u problemima. Naime, čak 89 stečajnih postupaka vodi se dulje od 10 godina, 166 traje dulje od pet, a 287 traje dulje od tri godine.

Slaba strana

Pritom se procjenjuje da se stečajevima uspije naplatiti samo 30 posto potraživanja. I studija Svjetske banke potvrdila je da su nam stečajevi slaba strana jer je Hrvatska u kategoriji brzine i lakoće provođenja stečajnih postupaka među 183 zemlje zauzela 94. mjesto. Mađarska je, primjerice, na 66., Albanija na 64., a Slovačka na 35. mjestu. Hrvatska je, dakle, gora i od prosjeka zemalja istočne Europe i centralne Azije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 17:32