SLUČAJ 'TRŽNICE RIJEKA'

Linić: Špijunčina Karamarko izvršio je politički pritisak na pravosuđe

 Damjan Tadić/CROPIX

RIJEKA – Špijunčina Karamarko odlučio je žrtvovati neovisnost riječkog pravosuđa radi političkog obračuna, komentirao je Slavko Linić „seljenje“ slučaja Tržnice Rijeka iz riječkog u osječko Županijsko državno odvjetništvo.

- Često su se znali pitati zašto ministra zovem špijunčinom. Sada je pokazao svoj pravi karakter – rekao je Linić.

Bivši riječki gradonačelnik, za čijeg je mandata potpisan sporni ugovor s Tržnicama Rijeka, smatra da su vrlo indikativne Karamarkove ranije izjave u medijima o ovom slučaju, kojima je dao naslutiti da nije zadovoljan radom pravosuđa, vršeći pritisak na njegovu nezavisnost.

- Špijun optužuje da je Državno odvjetništvo odbacilo kaznene prijave policije, a ne tumači da je policija možda loše odradila svoj posao pa je prijava odbačena jer nisu utvrđeni elementi kaznenog djela. Ovdje se jasno vidi što znači politički pritisak. On nije nadležan za rad državnog odvjetništva, to može biti samo Mladen Bajić.

Špijun zajedno s podobnima vodi svoju igru i u ostvarivanju političkih ciljeva ne preže ni pred čim. Vidi se da ima u tome iskustva i da zna kako se to radi. U stanju je sve uništiti, pa tako i nezavisnost riječkog pravosuđa – ocjenjuje Linić, dodajući da je iz Karamarkovih poteza sasvim očito da je HDZ u panici te ne želi dopustiti da se ovaj slučaj izgubi.

- Ako 2008. nisu bili zadovoljni odbacivanjem kaznene prijave, zašto tada nisu sazivali konferencije za novinare? – rekao je Linić.

Za Dorisa Hrasta Linić kaže da ga poznaje samo „iz viđenja“.

- Osim „dobar dan“ prilikom nekih slučajnih susreta, niti se osobno poznajemo niti razgovaramo. Očito je to bilo sasvim dovoljno da bude diskvalificiran – kazao je Slavko Linić.

O Grbićevim i Karamarkovim najavljenim tužbama za klevetu, Linić kaže da ih jedva čeka.

- Od špijunčine ništa drugo i ne očekujem. Ali, lakše se braniti na sudu nego vani. Mojeg nasljednika Obersnela optužuju što nije raskinuo ugovorne obaveze čije bi raskidanje bilo štetno za Grad. Za mene je vrlo neugodna pozicija što nisam sudionik. Na sudu ću se znati braniti od Karamarka i Grbića. Nikada se nisam bojao politički motivirane policije, pa ni sada. Naplaćao sam se kazni za klevetu, ali moram priznati da je to užitak – zaključio je Slavko Linić.

Linićev stranački kolega Željko Jovanović ocijenio je da se Hrvatska pod Jadrankom Kosor i ministrom Karamarkom pretvara u policijsku državu. Cifru od 80 milijuna kuna, za koliko se Obersnela tereti da je oštetio Grad Rijeku, Jovanović smatra smiješnom, jer je dobit Tržnica u periodu od 2000. do 2007. bila 40 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:29