EKSKLUZIVNO U JUTARNJEM

Linić objavio rat utajivačima poreza: Svaki kafić imat će posebnu blagajnu izravno povezanu s Poreznom

Vlada kao jednu od mjera rješavanja problema utaje poreza i sive ekonomije namjerava uvesti fiskalne blagajne, potvrdio je za Jutarnji list potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja Branko Grčić.

Riječ je o projektu kojim bi se nastojalo obuhvatiti grane gospodarstva koje posluju s gotovinom. To su sektori trgovine, usluga, građevinarstva, ugostiteljstva, sve do odvjetničkih ureda!

Projekt uvođenja fiskalne blagajne dosad su, među ostalima, implementirale Švedska, Malta, Italija, Bugarska, Srbija, Makedonija, Bosna i Hercegovina. Iskustva su pozitivna jer se naplata poreza višestruko povećala.

Instrument pravednosti

- Riječ je o instrumentu pravednosti. To je jedan od instrumenata uređenja fiskalnog sustava koji moramo uvesti i zbog svih onih ljudi koji rade i uredno plaćaju svoje porezne obveze - naglašava Grčić.

Iako je, naravno, teško procijeniti koliko godišnje država izgubi utajom poreza, otkriveni slučajevi utaje otkrivaju enormne gubitke. Tijekom 2009. Porezna uprava utvrdila je utaje poreza u vrijednosti 1,8 milijardi kuna, a u prvih šest mjeseci 2010. u vrijednosti milijardu kuna. Prema nekim istraživanjima, u Hrvatskoj na crno radi oko 850 tisuća ljudi. Uvođenjem fiskalnih blagajni to bi se pokušalo dijelom smanjiti.

Riječ je o tehnološkom rješenju koje Poreznoj upravi omogućava registraciju svih računa koje su izdale pravne osobe. U slučaju uvođenja tog rješenja, pravne osobe koje posluju s gotovinom morale bi instalirati poseban fiskalni printer spojen s već postojećom blagajnom ili novu fiskalnu blagajnu s ugrađenim printerom. Riječ je o printeru koji ima ugrađenu memoriju i bilježi svaki registrirani račun. Mnogi tu memoriju uspoređuju s crnom kutijom u avionu jer dosad nije uspjelo brisanje podataka iz nje. Printer ima ugrađen i GPRS modul kojim se na kraju dana svi podaci šalju u nadležnu poreznu upravu. Takvom registracijom izdanih računa bilo bi onemogućeno skidanje prometa, što je čest slučaj u ugostiteljskim objektima.

Ugostitelji ljuti

Tako, na primjer, konobari tijekom dana po stolovima skupljaju izdane račune koje gosti ostave. Na kraju dana s računa na kojima je više stavki skidaju sve osim jednog naplaćenog proizvoda. Na taj se način, prema tvrdnjama ugostitelja, dnevno skida i do 70 posto prometa i izbjegava plaćanje poreza.

Ante Mihić, predsjednik Ceha ugostitelja, tvrdi da u ugostiteljstvu nisu protiv uvođenja fiskalnih blagajni, ali nije uvjeren da će to riješiti probleme s neplaćanjem poreza.

Pojedini ugostitelji s kojima smo razgovarali ljute se što se uvijek njih gleda kao najveće utajivače poreza i lopove, a oni ogromna sredstva ulažu u svoje lokale i poboljšanje usluge za razliku od, primjerice, vlasnika raznih trgovina odjeće ili obuće.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 12:42