SLIJEDI TOTALNA BLOKADA

'LINIĆ NAM JE REKAO DA MOŽEMO SVI POMRIJETI, ALI DA NOVAC DOBITI NEĆEMO!' Propali pregovori Vlade i seljaka

Poljoprivrednici danas nisu uspjeli postići ni dogovor s otkupljivačima o cijeni pšenice
 Emica Elvedji / Cropix

NOVO 18:01 Za ispunjenje zahtjeva poljoprivrednika nema novca u državnom proračunu, ali država će im pomoći na druge načine, izvijestili su nakon današnjih višesatnih pregovora s predstavnicima poljoprivrednika ministri poljoprivrede i financija Tihomir Jakovina i Slavko Linić, dok su predstavnici seljaka najavili jačanje blokada prometnica.

Predstavnicima seljaka jasno smo dali do znanja da Vlada zbog njihovih zahtjeva neće povećavati proračunski deficit te da ne mogu očekivati osiguranje sredstava za ispunjenje svojih zahtjeva rebalansom proračuna, izjavio je ministar financija Slavko Linić.

Bude li rebalansa, on može biti samo "na manje", a nikako "na više", rekao je Linić.

Ministar Jakovina ustvrdio je da su obveze države prema seljacima za 2012. godinu isplaćene u cijelosti, a ove godine isplaćeno je 2,4 milijarde kuna tako da ocjene o stotinama milijuna kuna duga ne stoje.

Dodao je da će država poljoprivrednicima pomoći reprogramom postojećih obveza te novim kreditnim linijama za proljetnu sjetvu.

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić kazao je kako je ministar Linić rekao da novca nema te da će se Komora za pomoć obratiti premijeru Zoranu Milanoviću i predsjedniku Republike Ivi Josipoviću.

Član stožera poljoprivrednika Zvonko Pipić najavio je da će prosvjedne blokade prometnica nakon današnjeg sastanka biti pojačane. "Idemo u totalne blokade", rekao je.

Dodao je da poljoprivrednici danas nisu uspjeli postići ni dogovor s otkupljivačima o cijeni pšenice.

- Razočarani smo ishodom današnjih pregovora u Ministarstvu poljoprivrede tijekom kojih je seljacima poslana jasna poruka kako novca ima, ali ne i za poljoprivredu, a ministar Linić dao nam je tijekom razgovora do znanja da što se njega tiče, možemo svi pomrijeti, ali novca od njega dobiti nećemo, izjavi je Hini predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka (SHS) Tomislav Pokrovac.

Dodao je kako se na području Vukovarsko-srijemske županije u prosvjedima na ukupno 11 punktova nalazi oko 300 nezadovoljnih poljoprivrednih proizvođača s otprilike isto toliko traktora.

Najavio je kako će i dalje ostati u potpunosti blokiran prilaz graničnom prilazu Županja državnom cestom D55, a od večeras seljaci će na ostalim prosvjednim punktovima, na kojima su se do sada nalazili uz ceste, traktorima izaći na jedan trak cesta, te na taj način dodatno izraziti nezadovljstvo stanjem u poljoprivredi.

--------------------------------

ZAGREB - U Ministarstvu poljoprivrede počeo je danas sastanak predstavnika ministarstva s predstavnicima Hrvatske poljoprivredne komore (HPK), udrugom poljoprivrednika i otkupljivača pšenice o mogućim modelima olakšica i mjerama za pomoć poljoprivrednim proizvođačima.

Predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka Tomislav Pokrovac prije sastanka je izjavio da seljaci traže potpunu isplatu potpora te povećanje otkupne cijene pšenice s 1,05 na barem 1,38 kuna po kilogramu, koliko je prošle godine iznosila cijena. Cijena od 1,05 kuna, prema Pokrovčevim riječima, ne pokriva niti trošak proizvodnje.

Upitan hoće li seljaci sudjelovati na sastanku s ministrom Tihomirom Jakovinom, zakazanom u podne, ako ne njemu ne budu premijer Zoran Milanović i ministar Slavko Linić, rekao je da će se u slučaju njihova izostanka odmah sastati stožer poljoprivrednih udruga i donijeti odluku o "totalnoj blokadi Hrvatske".

Ali, kako doznaje Dnevnik.hr , ministar Slavko Linić se pojavio na sastanku sa seljacima u Ministarstvu poljoprivrede.

Pokrovac tvrdi da 80 posto državnih potpora poljoprivredi primaju veliki kombinati, a ostatak odlazi seljacima. Smatra da nije u redu što država za socijalu izdvaja 11 milijardi godišnje, a za poljoprivredne potpore niti tri milijarde kuna potpore.

Ministar Jakovina, pak, navodi da je do sada isplaćeno gotovo 2,4 milijardi kuna poticaja i to značajno ranije nego svih prethodnih godina te da je ministarstvo isplatilo onoliko novca koliko je bilo na raspolaganju u proračunu.

Seljaci nastavili prosvjed, policija i dalje čuva kuću ministra Jakovine

Nezadovoljni seljaci u Brodsko-posavskoj županiji nastavili su već šesti dan prosvjede blokiranjem ceste u Velikoj Kopanici, Lužanima i Rešetarima, te čekaju rezultate današnjih pregovora u Zagrebu s ministrom Tihomirom Jakovinom.

Čekajući rezultate današnjih pregovora u Ministarstvu, na tri prosvjedna punkta u Velikoj Kopanici, Lužanima i Rešetarima je oko 150 traktora i oko 200 seljaka-prosvjednika.

Jedna policijska patrola i dalje dežura pred kućom ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, u Bukovlju, nedaleko Slavonskog Broda, zbog najave pojedinih prosvjednika da će pred ministrovu kuću rasuti gnojnicu.

Zbog blokade državne ceste u Velikoj Kopanici za promet je zatvoren istoimeni izlaz s autoceste. Putnici prema graničnom prijelazu Slavonski Šamac usmjeravaju se prema izlazu Babina Greda. Isto tako vozila iz smjera Đakova i Osijeka koja putuju prema autocesti u Vrpolju, zbog blokade usmjeravaju se prema Slavonskom Brodu. Zbog druge blokade u potpunosti je zatvoren ulaz-izlaz s autoceste u Lužanima, a na izlazu Nova Gradiška promet se odvija obilaznim makadamskim putem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:37