UNUTARSTRANAČKE ISKRE U SDP-u

LINIĆ I MARAS U RATU Otkrivamo zašto se svađaju ministar financija i ministar obrta

Njihov odnos pogoršan nakon što se Linić uključio u kampanju za unutarstranačke izbore

Ministarstvo financija protivi se ukidanju obaveznog članstva u Hrvatskoj obrtničkoj komori, a što je novim zakonom o obrtu predložio ministar obrta i poduzetništva Gordan Maras.

Na sastanku međuresorne stručne koordinacije, održanom u ponedjeljak, predstavnik Ministarstva financija rekao je da HOK puno radi za obrtnike i da zbog toga članstvo u HOK-u treba ostati obavezno, kao što je sada.

Nije to jedina zamjerka koju ministar financija Slavko Linić ima na novi Marasov zakon. Ministarstvo financija protivi se i izuzećima od ovrhe nad imovinom obrtnika.

Prema važećem zakonu, moguće je ovršiti cjelokupnu imovinu obrtnika, dok novi zakon o obrtu propisuje da se ovrha ne može provesti na nekretnini za stanovanje nužnoj za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba te na nekretnini za obavljanje samostalne djelatnosti.

U Ministarstvu obrta ne razumiju zašto se ministar Linić protivi ukidanju obaveznog članstva u HOK-u i zašto mu smetaju izuzeća od ovrhe nad imovinom obrtnika. No, naši izvori kažu da ministar Maras neće odustati od svojih prijedloga te će ih braniti i na koordinaciji za gospodarstvo idući tjedan.

Ministar Linić očito je prihvatio argumente šefova HOK-a koji po svaku cijenu žele srušiti Marasov zakon jer im on dovodi u pitanje sigurnost financiranja. Sukob oko zakona o obrtu nije prvi spor između Marasa i Linića. Ministar financija odbio je Marasov prijedlog da se poduzetnicima i obrtnicima čiji je godišnji prihod manji od tri milijuna kuna omogući plaćanje PDV-a po naplati, a ne po fakturi.

Prošli tjedan pak ministar Maras nije imao pojma da Linićeva Porezna uprava počinje provoditi ovrhe nad svim obveznicima, uključujući obrtnike, čiji je dug veći od 3000 kuna.

Očito je da između dvojice ministara postoji sukob, a dobro upućeni izvori iz SDP-a tvrde da je njihov odnos pogoršan nakon što se Linić otvoreno uključio u kampanju za unutarstranačke izbore na strani Miranda Mrsića.

Linić daje podršku Mrsiću u namjeri da postane novi predsjednik zagrebačkog SDP-a. A upravo će se Maras i Mrsić boriti za ulazak u drugi krug u koji sigurno prolazi Davor Bernardić, aktualni šef zagrebačkog SDP-a.

Poznavatelji stanja u stranci kažu da Mrsić zapravo teško može postati novi predsjednik zagrebačke organizacije ako u prvom krugu ne osigura veliku prednost. Jer, u drugom krugu ne može računati na Marasove pristaše koji će u većini stati iza Bernardića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:09