NAKON OTKRIĆA JUTARNJEG

LIJEČNICI PROTIV OSTOJIĆA 'Branit ćemo Kolektivni ugovor svim sredstvima, ako treba i štrajkom!

Ministar zdravlja najavio je rješenje za kolektivni ugovor za dan ili dva nakon dogovora s DORH-om
 CROPIX

NOVO 17:05 - Hrvatski liječnički sindikat spreman je iskoristiti sva pravna i sindikalna sredstva kako bi obranio prava iz Kolektivnog ugovora koji je presudom zagrebačkog Županijskog suda proglašen ništetnim, najavio je danas predsjednik sindikata Ivica Babić.

"Nezadovoljni smo presudom i iskoristit ćemo sva pravna sredstva koja su nam na raspolaganju, od Vrhovnog i Ustavnog suda Hrvatske do Europskog suda u Strasbourgu", izjavio je Babić Hini.

Sindikat liječnika također je spreman na industrijske akcije, uključujući i štrajk, kako bi se izborio za normalno plaćanje dežurstava i pripravnosti.

"Ne pristajemo na smanjivanje prava s osnova prekovremenog rada - svima u Hrvatskoj osim liječnicima normalno se plaćaju prekovremeni i noćni rad, pa isto treba vrijediti i za nas", poručio je Babić.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić rekao je danas da se nakon presude izrađuju "svi mogući scenariji", a kao jedan od mogućih scenarija spomenuo je da bi oni kojima su bili isplaćivani nezakoniti dodaci taj novac morati vratiti. No, Babić kaže da to ne dolazi u obzir, jer Zakon o radu jasno kaže da nema nikakvog vraćanja novca.

Nije točan ni podatak kojim se barata u javnosti da je ove godine za dežurstva i pripravnost isplaćeno 420 milijuna kuna, kaže Babić i tvrdi da "u neto iznosu nije isplaćeno niti 100 milijuna kuna".

Kroz cijelu godinu za dodatke za dežurstva i pripravnost osoblje koje dežura u bolnicama trebalo je primiti ukupno 230 milijuna kuna, rekao je Babić dodavši kako je brojka od 840 milijuna kuna na godišnjoj razini "daleko pretjerana".





---------------------------------------

ZAGREB - Ministar zdravlja Rajko Ostojić ustvrdio je danas kako je presuda zagrebačkog Županijskog suda kojom je potvrđena prvostupanjska presuda Općinskog suda da je Kolektivni ugovor u zdravstvu ništetan, pokazatelj uvođenja reda u zdravstveni sustav.

Ministar Ostojić je novinarima nakon sjednice Vlade rekao kako ta presuda ne znači da je država pobijedila sindikate nego da je "pobijedila pravda i zakon". Poručio je da će njegovo ministarstvo postupiti sukladno odluci suda koji je ugovor proglasio ništetnim.

Ugovor je potpisao bivši ministar zdravstva Darko Milinović u vrijeme tzv. tehničke vlade, a Ostojić je danas naglasio kako su na to cijelo vrijeme upozoravali.

"Na to smo cijelo vrijeme upozoravali, na protuustavne, nezakonite odluke. Netko stvara nered, a na nama je da napokon uvodimo red i to uvodimo", rekao je.

Upitan što će biti s novcima koji su temeljem ugovora isplaćivani, odgovorio je da izrađuju "protokol zajedno s DORH-om" i "sve moguće scenarije" te potvrdio da je jedan od mogućih scenarija i to da će oni kojima su bili isplaćivani dodaci taj novac morati vratiti.

Riječ je o novcima koji su se zdravstvenim djelatnicima, temeljem spornog kolektivnog ugovora, isplaćivali za dodatke na plaće, to jest dežurstava i pripravnost.

Radi se, rekao je Ostojić, na godišnjoj razini o 840 milijuna kuna, a za šest mjeseci ukupno je isplaćeno 420 milijuna kuna.

Najavio da će vrlo skoro, za dan-dva, javnost biti obaviještena koji je scenarij najizgledniji.

"Neki rade nered, a na nama je da radimo red", zaključio je ministar zdravlja Rajko Ostojić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:26