ČUDO NA FIRULAMA

Liječnici 32-godišnjaku kroz nos izvadili metak koji je u mozgu nosio 20 dana

'Metak je pacijentu ušao kroz lijevu sljepoočnicu i presjekao mu lijevi očni živac zbog čega je oslijepio na lijevo oko'

Kada se nekog pacijenta u bolnicu prima s metkom u glavi, malo tko mu daje izglede za preživljavanje, a kada taj metak još “prođe pola mozga“, onda je takav pacijent već jednom nogom na “onom svijetu“. No, upravo jednom takvom pacijentu, 32-godišnjaku iz okolice Splita, liječnici KBC-a Split spasili su život koji mu je doslovno visio o koncu, piše Slobodna Dalmacija .

Vozilom Hitne medicinske pomoći muškarac je 13. svibnja iza 2 sata u noći doveden na Hitni kirurški prijam KBC-a na Firulama, gdje ga je primio i pregledao dr. Vlatko Ledenko, specijalist neurokirurg.

Ustrijelna rana

- Pri pregledu sam uočio ustrijelnu ranu glave i mozga. Pacijent je bio u polusvjesnom stanju i svakako je bio smrtno ugrožen. Ranu je zadobio u nama nepoznatim okolnostima, te smo ga, zbog težine ozljeda, odlučili smjestiti na Odjel za anesteziju i intenzivno liječenje (JIL). Prvih nekoliko dana bio je priključen na respirator i nakon što smo ga “skinuli“ s respiratora, premjestili smo ga na Odjel neurokirurgije, gdje je liječenje nastavljeno - kazuje dr. Ledenko.

Nakon premještaja na Odjel neurokirgije 32-godišnjak se čudesno oporavio.

- Velika sreća za pacijenta je ta što projektil (metak) nije tijekom prolaska kroz mozak ozlijedio životno važne dijelove mozga ili arterije na bazi mozga. Kada se njegovo stanje u potpunosti stabiliziralo, predali smo ga “u ruke“ kolegama na Klinici za uho, grlo i nos i doc. dr. Drašku Cikojeviću, specijalistu za bolesti uha, grla i nosa - ističe dr. Ledenko.

I upravo je dr. Cikojević sa svojim timom spasio život muškarcu koji je, po dosadašnjim policijskim saznanjima, pucnjem iz pištolja pokušao sebi oduzeti život.

- Metak je pacijentu ušao kroz lijevu sljepoočnicu i presjekao mu lijevi očni živac zbog čega je oslijepio na lijevo oko, te se zaglavio uz glavnu arteriju mozga u blizini hipofize. Endoskopski operativni zahvat vađenja metka, koji je prvi takve vrste u KBC-u Split i vrlo vjerojatno prvi takve vrste u Hrvatskoj, potrajao je gotovo tri sata. Najgore je bilo to što je prijetila opasnost od oštećenja glavne arterije mozga i iskrvarenja, prilikom čega u samo nekoliko sekunda nastupa sigurna smrt - kazuje dr. Cikojević.

Rizičnost operacije je bila enormna , no nije bilo drugog načina nego operativnim zahvatom spasiti ljudski život.

- Endoskopskim sam instrumentima, kroz nos, ušao do mjesta gdje je bio metak. Endoskop, koji na sebi ima digitalnu kameru, spojen je na videomonitor tako da na monitoru vidimo što se sve događa u glavi ozlijeđenog i pratimo cijeli tijek operacije. Kada se otvorio sinus, zaglavljeni metak se nije vidio, jer ga je prekrila sluznica, zbog 20-ak dana čekanja do operacije.

- Naime, operativni zahvat nije bio moguć prije jer anesteziolozi zbog rizičnosti operacije i zdravstvenog stanja ozlijeđenoga nisu dali da se operacija ranije obavi. Kako se radi o vrlo suženom prostoru u glavi, u kojemu mogu stati 2-3 instrumenta promjera tek 5 milimetara, trebalo je proširiti operativno polje, pa smo nakon toga uočili i zaglavljeni metak u kosti lubanje. To je područje sfenoidnog sinusa i na tome mjestu ima jako puno živaca, te je postojala mogućnost ozljeda nekog od tih živaca.

- Najveća opasnost je bilo moguće ozljeđivanje desnog očnog živca, koji tuda prolazi. Da smo kojim slučajem ozlijedili taj živac, čovjek bi izgubio vid i na desno oko i ostao potpuno slijep - naglašava dr. Cikojević.

Ispao mi nekoliko puta

Adrenalin je bio na vrhuncu, ipak se nije radilo o običnoj operaciji, a mirnoća ruku operatora, u tako skučenom prostoru, bila je od presudne važnosti.

- Uhvatio sam metak hvataljkom i počeo ga vaditi, uz veliku opasnost da ne bi neka krvna žila popustila i da ne počne krvarenje, koje bi bilo pogubno. Vadio sam metak 10-ak minuta, a kako je on bio jako sluzav, tijekom vađenja mi je nekoliko puta ispao. No, na kraju je sve dobro završilo, pacijent je preživio, sada je na oporavku, a koliko je njegovo stanje dobro govori činjenica da nema potrebe za intenzivnom njegom - zaključuje dr. Draško Cikojević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 00:57