BRUXELLES

Lideri EU: Sanader je sada stvar hrvatskog pravosuđa

ZAGREB - Predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor bila je jučer u Bruxellesu na summitu šefova država ili vlada iz redova Europske pučke stranke (EPP).

Laka obećanja

Tradicionalno se takvi stranački sastanci održavaju kao uvod u summit EU koji je jučer počeo u Bruxellesu, a na tim se stranačkim sastancima poziv upućuje i liderima sestrinskih stranaka iz država kandidata i drugih država.

SPECIJAL: SVE O BIJEGU I UHIĆENJU IVE SANADERA

Prijašnjih je godina na takvim sastancima omiljen i pričljiv gost bio bivši hrvatski premijer Ivo Sanader.

Često je na tim sastancima znao izboriti i pismenu potporu za Hrvatsku, koja poslije, na pravim službenim sastancima EU, nije mnogo značila. Lideri poput njemačke kancelarke Merkel, talijanskog premijera Berlusconija i luksemburškog premijera Junckera bez oklijevanja su davali izjave potpore Sanaderu te poruke da je on prava osoba koja će uvesti Hrvatsku u EU. Mnogi od njih sada nerado govore o tome da je Sanader uhićen i da će odgovarati za optužbe za korupciju.

Jučer poslijepodne jedino je predsjednik švedske vlade Frederick Reinfeldt dao izjavu o Sanaderovu slučaju:

- Pregovori nisu povezani s jednom osobom. Radi se o cijeloj zemlji koja ima veliku potporu da postane članica Unije. Sada treba okončati pregovore i poštovati proces oko bivšeg premijera jer je to stvar hrvatskog pravosuđa - rekao je Reinfeldt.

Izignorirali pismo

I mnogi drugi sugovornici u EU samo su ponavljali da se ne žele miješati u ono što je stvar pravosuđa. Podsjećaju i na to da lideri kojima je Sanader pisao mjesec dana prije uhićenja nisu odgovorili na njegovo pismo, čime su dali do znanja da se ne žele miješati u stvar pravosuđa.

Sanader je u tim pismima i najavljivao što će se dogoditi jer ih je izvijestio da se protiv njega priprema kazneni postupak, ali je upozorio da je to politički motivirano, na što se nitko u EU nije osvrnuo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:06