PROTIV 'U IME OBITELJI'

LGBT UDRUGE 'Tražimo ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja. Građani, podržite nas!'

Udruge također pozivaju građane i građanke da pismom potaknu na to svoje zastupnike u Saboru

ZAGREB - Predstavnici seksualnih i rodnih manjina uputili su danas zahtjev zastupnicima Hrvatskog sabora za pokretanjem postupka ocjene ustavnosti referendumskog pitanja inicijative "U ime obitelji" i pozvali građane da ih podrže slanjem pisama zastupnicima.

Tražimo da sukladno ustavnim ovlastima Sabora i Ustavu koji jamči jednakopravnost i ravnopravnost svih građanki i građana Republike Hrvatske, uputite Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja "Jeste li za to da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?", za koje je inicijativa "U ime obitelji" prikupila dovoljni broj potpisa, kaže se u pismu koje je uputilo sedam LGBT organizacija iz Zagreba, Rijeke i Splita.

OTKRIVAMO: VLADA DOPUNJAVA USTAV Referendumi koji krše ljudska prava bit će zabranjeni

"Vaša je dužnost poslati zahtjev za ocjenu ustavnosti i omogućiti temeljno načelo demokracije na kojoj je utemeljen Ustav Republike Hrvatske bez obzira podržavate li referendumsko pitanje ili ne", poručuju LGBT organizacije zastupnicima.

Udruge također pozivaju građane i građanke da pismom potaknu na to svoje zastupnike u Saboru, tvrdeći kako je ustavna odredba koju referendumom želi ostvariti inicijativa "U ime obitelji" u izravnom sukobu s najvišim vrednotama Ustava.

Budući da jedino Ustavni sud može ocijeniti ustavnost referendumskog pitanja, a to do danas nije učinio, predlažemo da našim konkretnim djelovanjem, našim glasom, zatražimo od Hrvatskoga sabora da u skladu sa svojim pravima i obvezama osigura funkcioniranje ustavno-pravnog poretka RH, ističu LGBT udruge.

Predstavnici seksualnih i rodnih manjina kažu da veliki dio zastupnika i zastupnica Sabora, kao i veliki dio hrvatske javnosti, smatra da je referendumsko pitanje utemeljeno na dubokim predrasudama i netrpeljivosti prema LGBT osobama i njihovim obiteljima.

"Za nas, LGBT građane i građanke, ovdje se ne radi o referendumu za brak, nego referendumu protiv lezbijki, gejeva, biseksualnih i transrodnih osoba. Sama činjenica da se u Ustav želi unijeti odredba po kojoj bi jednoj skupini ljudi unaprijed bilo zabranjeno nešto što je dopušteno drugoj skupini ljudi, očigledan je dokaz da ona zadire u samu srž ljudskih prava i demokracije u Hrvatskoj", kaže se u pismu.

Većina ne smije i ne može odlučivati o pravima manjine. To je nepravedno, ali i opasno, poručuju LGBT udruge i podsjećaju zastupnike da im je dužnost štititi ljudska prava jer su se na taj zadatak obvezali polažući zastupničku prisegu.

Vuljanić: 'Referendum je nedemokratski i njime se želi skrenuti pozornost s pravih problema'

Europarlamentarac Nikola Vuljanić uputio je pitanje Europskoj komisiji o ustavnosti referenduma u Hrvatskoj koji se odnosi na prava seksualnih manjina, ocjenivši kako je referendum nedemokratski, a njime se žele zamagliti pravi problemi u državi.

U priopćenju koje je poslano iz njegovog zagrebačkog ureda Vuljanić ocjenjuje da je referendum na kojem će se odlučivati hoće li u Ustav biti unesena odredba da je brak isključivo zajednica muškarca i žene nedemokratski jer demokracija ne podrazumijeva da većina odlučuje o pravima bilo koje manjine.

Svjestan sam, ističe Vuljanić, da EU nije zauzela jedinstven stav o pravima LGBT skupina, ali Europska komisija mora imati mišljenje o tom pitanju. Na referendum će, najavljuje, izaći te zaokružiti "ne".

Ako većina građana zaokruži odgovor "da" Vuljanić ističe kako bi u tom slučaju odredba trebala odmah biti dio Ustava jer je mišljenje građana obvezujuće. Građani su nositelj suvereniteta, a sadašnji Ustav ne predviđa popis tema o kojima se referendumski ne može odlučivati jer govore o temeljnim ljudskim pravima.

Bilo bi logičnije da se prije prikupljanja potpisa uputi pitanje Ustavnom sudu o ustavnosti pitanja jer se tako, smatra Vuljanić, dovodimo u situaciju da građani prikupljaju potpise, a na kraju Ustavni sud može reći da pitanje nije ustavno.

Referendum o braku odgovara i vladajućima i desnoj oporbi, tvrdi Vuljanić, jer se njima zamagljuju stvarni gospodarski problemi. Dok se pale strasti po pitanjima istospolnih brakova i ćirilice prodaju se banke, ceste i sva preostala državna imovina, a HDZ na takvim ideološkim temama jača svoje biračko tijelo i trenira ideološke mišiće, poručuje Vuljanić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:22