ZANIMLJIV DOGOVOR

Lesar dao ponudu bivšoj ministrici: Holy će biti kandidatkinja Laburista za gradonačelnicu Zagreba?

Zagreb, 080612.Republike Austrije.Ministarstvo zastite okolisa.Press konferencija smijenjene ministrice Mirele Holy na kojoj je govorila o aktualnoj temi njene smjene.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Hrvatski laburisti ponudili su Mireli Holy, bivšoj SDP-ovoj ministrici zaštite okoliša, da bude njihova kandidatkinja za zagrebačkog gradonačelnika. Predsjednik laburista Dragutin Lesar za HTV je potvrdio da je razgovarao s Holy te kako su “utanačili nekoliko točaka koje su za ovu fazu kandidacijskog postupka bili nužni i potrebni.”

Mirela Holy, razumljivo, nešto je suzdržanija od Lesara. Razgovore o kandidaturi za gradonačelnicu Zagreba ne opovrgava.

- Ne mogu reći da nije bilo različitih poruka, ali ja mogu i ovom prilikom ponoviti da sam ja članica SDP-a i kao takva da sam lojalna stranci kojoj pripadam, rekla je Holy za HTV. Na pitanje do kada će pripadati SDP-u, odgovorila je: “Pa, dokle god me stranka bude trpila.”

Ako bivša ministrica prihvati ovu ponudu, utrka za gradonačelnika Zagreba u proljeće 2013. bit će vrlo neizvjesna. Mirela Holy tako će se suprostaviti nezavisnom Milanu Bandiću, Davoru Bernardiću (SDP) i Vladimiru Ferdeljiju (HSS, HSLS).

Ova ponuda Laburista zanimljiva je u svijetlu nedavne izjave Davora Bernardića koji je rekao da računa na Laburiste kao koalicijske partnere u metropoli. U novim okolnostima, Lesar odbacuje takvu ponudu:

- Mi računamo da ćemo u Zagrebu s ovakvom kandidaturom biti u poziciji da nekog drugog zovemo kao partnera - komentirao je Lesar.

Osim Holy, Laburistima je sve bliže i politički analitičar Jaroslav Pecnik. Njemu su Laburisti ponudili da bude kandidat za gradonačelnika Osijeka.

- Da me bilo tko drugi pitao, ja bih bez razmišljanja odbio, ali budući da se radi o stranci, odnosno ideji koja je meni svjetonazorski bliska, to mi se učinilo kao izazov, rekao je Pecnik, dodajući da je spreman odreći se stranačke neovisnosti ako je pragmatično da bude na čelu ogranka.

Za razliku od Pecnika, Mirela Holy ni pod koju cijenu ne želi prijeći u laburiste, neslužbeno doznaje HRT. Ako bude njihova gradonačelnička kandidatkinja, ostat će neovisna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 20:07