ŠEF SABORA U INOZEMSTVU

Leko posjetio Hrvate u Rumunjskoj, najstariju hrvatsku manjinu u svijetu

Zagreb, 120214.Nastavak sjednice Hrvatskoga sabora, na cijem je dnevnom redu izvjesce o radu Nacionalnog vijeca za znanostu.Na fotografiji: Jadranka Kosor i Josip Leko.Foto: Dragan Matic / CROPIX
 Dragan Matic / CROPIX

BUKUREŠT - Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko posjetio je u nedjelju Hrvate u Rumunjskoj, najstariju hrvatsku manjinu u svijetu koju većinski Rumunji i vlasti u Bukureštu smatraju lojalnim i vrijednim građanima te zemlje.

Oko 6.000 Hrvata živi u široj okolici Temišvara na jugozapadu Rumunjske u mjestima Lupak, Klokotić i Karaševo, najvećem naselju s oko 3.000 Hrvata koji tamo čine 95 posto stanovništva.

Leko je obišao sva tri mjesta i rumunjskim Hrvatima prenio poruku vlasti da ih smatraju lojalnim i vrijednim građanima.

"Lijepo je znati da postoje zajednice poput ove, zajednice vrijednih, poštenih građana Rumunjske koji su istovremeno očuvali svoju kulturu, jezik, vjeru", rekao je predsjednik Sabora koji je u subotu sudjelovao na regionalnom skupu u Bukureštu.

Dodao je da će Hrvatska naći načina da im pomogne u očuvanju identiteta, posebno osigurati školske knjige i nastavnike.

"To bi omogućilo još bolji suživot u ovoj multinacionalnoj sredini. Toj harmoniji pridonosite i vi i zato ste ponos hrvatske države. Nadam se da će i hrvatskom gospodarstvu krenuti bolje, pa će biti prilike da vam više pomognemo", rekao je Leko.

Hrvati su se doseljavali u Rumunjsku u više valova, počevši od XIV. stoljeća. Status im je priznat od 1991., imaju zastupnika u rumunjskom parlamentu Slobodana-Giurecia Gheru, tri župe, nekoliko folklornih i sportskih društava, emisije na lokalnoj radio postaji i nacionalnoj televiziji.

U Rumunjskoj postoji sedam hrvatskih vrtića, pet osnovnih škola od 1. do 4. razreda, tri od 1. do 8. razreda i gimnazija koje pohađa 600-tinjak učenika.

Na Sveučilištu u Bukureštu osnovana je 1994. katedra za hrvatski jezik, dok su na katedri za slavenske jezike sveučilišta u Temišvaru hrvatski i srpski jezik objedinjeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 08:36