UZRUJANI HDZ-ovci

LEKO KRŠIO ŠUTNJU? 'Dan uoči izbora za nasljednika županice Merzel po Sisku je ljude častio kavama'

 Arhiva CROPIX

SISAK - U nedjelju, 12. listopada u sedam sati otvoreno je 341 biralište na kojem 152.493 građana Sisačko-mosoavačke županije bira novog župana. Građani mogu birati između šest kandidata: Davorka Vidovića (SDP), Ive Žinića (HDZ), Mladena Novaka (HL), Veljka Novaka (HSP AS), Peje Trgovčevića (HSP) i Ivice Dadovića (nezavisni).

Kandidati Davorko Vidović i Mladen Novak, koje smo zatekli na biračkim mjestima u nedjelju ujutro, složno su izjavili kako su njihova najveća očekivanja da izlaznost građana na izbore bude velika, da novoizabrani župan ima legitimitet potpore što većeg broja građana.

Prema podacima Županijskog izbornog povjerenstva do 11 sati izaznost je bila vrlo mala. Na razini županije glasovalo je 7,41 posto upisanih birača, u županijskom središtu Sisku, 9,93 posto, dok je najmanja izlaznost u Kutini 5,2 posto, Glini 5,23 posto i Hrvatskoj Kostajnici 5,32 posto.

U izborno povjerenstvo primljena su dva prigovora, oba se odnose na kršenje izborne šutnje. Iz Stožera SDP-a prigovoreno je da je u subotu, 11. listopada, na dan izborne šutnje, primijećeno kako su u Novoj Drenčini (Petrinja), aktivisti HDZ-a dijelili letke s pozivanjem na izbor HDZ-ovog kandidata Ive Žinića.

Iz Stožera HDZ-a Izbornom povjerenstvu stigao je prigovor na kršenje izborne šutnje, u kojem su osim kandidata SDP-a Davorka Vidovića, sudjelovali predsjednik Sabora Josip Leko i SDP-ova gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček. Naime, HDZ-ovci optužuju navedene SDP-ovce da su na dan izborne šutnje bili na gradskoj tržnici u Sisku, pričali i rukovali se s građanima, te častili Siščane kavom i pecivom.

Kada prikupi sve potrebne činjenice, Županijsko izborno povjerenstvo će se očitovati o ovim prigovorima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:27