IZMJENE ZAKONA

Legalizacija divlje gradnje: DA. No, vikendice 100 metara od mora neće biti legalizirane!

Vlada predlaže iznimke za bespravno sagrađene objekte

ZAGREB - Unatoč najavama, svih 150.000 bespravno izgrađenih objekata u Hrvatskoj neće se moći legalizirati.

Vlada će, očekuje se, na sjednici u četvrtak u Sabor uputiti Prijedlog zakona o postupanju s nezakonitim zgradama te izmjene i dopune Zakona o prostornom uređenju i gradnji.

Izuzeci od zakona

Legalizacija se, naime, neće odnositi na nezakonite zgrade koje se nalaze manje od 100 metara od mora, osim ako se radi o poljoprivrednim zgradama ili ako se kuće koriste za stalni boravak.

Izuzeti su i bespravni objekti u nacionalnim parkovima, parkovima prirode, regionalnim parkovima, kao i građevine na planiranim koridorima prometnih, vodoprivrednih i energetskih građevina. Nemoguće će biti legalizirati i izgrađeno na površinama predviđenima za turističko-ugostiteljsku te proizvodnu namjenu, kao i na poljoprivrednom zemljištu, u šumi, na arheološkom nalazištu ili u cjelini upisanoj u Listu svjetske baštine.

Proces legalizacije

Od zakona su izuzeti i objekti na područjima posebne zaštite voda te na mjestima za eksploataciju mineralnih sirovina.

Legalizacija neće biti moguća niti za izgrađeno na javnim površinama , na pomorskom dobru te u slučajevima kada su objekti građeni od materijala koji ne jamče trajnost i sigurnost. Postupak legalizacije pokretat će se na zahtjev vlasnika, odnosno bespravnog graditelja, koji će za zadržavanje svoje bespravne nekretnine morati platiti zasad još neutvrđeni iznos naknade za zadržavanje nezakonite zgrade u prostoru.

Izračun naknade

Za izračun naknade, Vlada će u roku od 60 dana od dana stupanja zakona na snagu, uredbom odrediti kriterije za izračun visine naknade, koja će se plaćati u roku od 30 dana od primitka rješenja, a samo iznimno, na zahtjev vlasnika, obročno na najviše dvije godine.

Za sve nezakonite zgrade u kojima se živi, s danom podnošenja zahtjeva vlasnici će moći zatražiti spajanje struje i vode, najkraće do okončanja postupka.

Bespravna gradnja

Jedinice lokalne samouprave dobit će rok od 90 dana da popišu sve bespravne objekte na svom području.

Građevinska inspekcija zatim ima rok od 30 dana da dostavi popis nezakonitih građevina, a građevinski će inspektori ukinuti rješenja o uklanjanju bespravne gradnje. Tek kada se to napravi, bit će poznato koliko je ilegalnih zgrada u Hrvatskoj.

Ovim dopunama Zakona o prostornom uređenju Vlada želi pojednostaviti i donošenje prostornih planova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 05:50