PO POČETNOM TEČAJU

LALOVAC 'Pregovori o švicarcima idu u pravom smjeru, banke su prihvatile ideju za konverzijom kredita u eure'

Zagreb, 180315.Hotel Westin.Konferencija o ucinkovitom upravljanju u javnom sektoru. Konferenciju je otvorio ministar financija Boris Lalovac.Na fotografiji: Boris Lalovac.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

- Napokon su pregovori o rješavanju problema dužnika u švicarskim francima došli na pravi put - banke su prihvatile ideju ministarstva za konverzijom kredita u eure - izjavio je u emisiji Hrvatskog radija 'A sada Vlada' ministar financija Boris Lalovac, piše HRT.

Ministar je kazao kako bi se ti krediti trebali konverzirati pod uvjetom da to bude prema početnom tečaju, s datumom s kojim je kredit odobren.

- Razgovori bi trebali biti nastavljeni za mjesec dana, kada banke naprave izračune, a banke bi ovime svoj problem riješile dugoročno - poručio je Lalovac.

- Kroz desetak, petnaest dana ili mjesec, kad banke naprave izračune što to znači za njihove bilance, mi smo tu otvoreni da nastavimo razgovarati - zaključio je ministar.

Podsjetimo, za Udrugu Franak jedino prihvatljivo rješenje je konverzija kredita u kunske, i to po tečaju franka i kamatnoj stopi koji su vrijedili u trenutku odobravanja kredita. Banke predlažu dva modela za rješenje - ili da država za socijalno ugrožene građane otkupi stanove po sadašnjoj tržišnoj vrijednosti i ponudi ih dužnicima u najam, ili da dužnici vrate stanove bankama i tako se riješe dugova.

- Država ima deficit koliki ima, i sad bih ja još trebao otkupiti i te stanove - može ako ih banke prodaju za jednu kunu - komentirao je Lalovac ideju banaka,, piše HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:07